Nieuw West schrijft geschiedenis en viert massaal 70 jaar bevrijding

Met de 1e editie van Artonefest met ruim 3.500 bezoekers

Op dinsdag 5 mei, in het kader van Bevrijdingsdag 2015, vond op het Osdorpplen het eerste Artonefest plaats, een festival voor de vrijheid en tegen racisme en discriminatie. Dankzij de sterke optredens van Douzi, Dario, Sjaak, Blackrockstar, Statia en vele anderen is de eerste editie van het Artonefest een overdonderend succes geworden. Met meer dan 3.500 bezoekers werden alle verwachtingen overtroffen.

 

Artonefest (onderdeel van de Vrijheidskaravaan) is in samenwerking met Stadsdeel Nieuw West, Bureau Barel, Marmoucha en Stichting 24-karaat (de laatste drie vormen samen Artone, een lokaal initiatief tegen racisme en discriminatie) tot stand gekomen.

Ondanks het dreigende weer kwamen er meer mensen dan verwacht. In plaats van naar huis te gaan, trotseerde jong en oud weer en wind. Waar de organisatie bang was het festival te moeten afgelasten in verband met de weersomstandigheden, gaven de bezoekers hen de inspiratie om door te gaan met als gevolg een samensmelting en verbroedering tussen de steeds groter wordende  kleurrijke menigte op het Osdorpplein.

Verbroedering op het Osdorpplein

DJ Kargin opende het Artonefest en gaf daarmee het startsignaal voor een dag vol cultuur, muziek en gezelligheid. Het publiek dat gewapend met paraplu’s binnen stroomde, werd beloond met verschillende optredens die het niet moeilijk maakten om op de ritmes mee te dansen.

Als Dario het podium op komt wordt nog duidelijker wat het Osdorpplein allemaal in huis heeft. Het festivalterrein, dat voor een dag even geen winkelplein meer is, gaf zich vol over aan de artiesten. Niets was te gek op het Artonefest en iedereen was welkom, met volle borst werd er meegezongen en de polonaise kreeg verschillende tintjes.

Naast het optreden van Dario, Douzi en Sjaak stonden er nog vele andere artiesten (Blackrockstar, Statia, Johan de Leur, Kalentura e.a.), verschillende bands, poëzie en jong talent op het programma. Speciaal voor de kinderen waren er verschillende luchtkussens, henna-painting en schminken. Een mooie kans om de buurt kennis te laten maken met de verschillende culturen in Amsterdam Nieuw-West.

We hebben het Osdorpplein kunnen omtoveren in een ontmoetingsplek waar mensen samen kwamen om massaal de bevrijding te vieren en te laten genieten van cultuur en muziek. Dat is waar het Artonefest naast het thema racisme en discriminatie om draait, Aldus de organisatoren van het festival.

Het Artonefest is mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Nieuw-West.

 

Meer informatie over het Artonefest is te vinden op www.vrijheidskaravaan.nl