Nieuw-West Open: Zestig weken kunst, ontmoeten en ondernemen

Nieuw-West – Dit jaar bestaan de Westelijke Tuinsteden zestig jaar. Op 7 oktober 1952 opende koningin Juliana de eerste Tuinstad Slotermeer. Vanaf september dit jaar wordt het jubileum van stadsdeel Nieuw-West, zoals alle tuinsteden tezamen tegenwoordig heten, gevierd onder de naam Nieuw-West Open, 60 jaar toekomst! De Westerpost vroeg programmaleider Iris Dik wat er allemaal gaat gebeuren.

 

Shirley Brandeis

 

Zestig jaar!

Iris Dik: “Een feestje waard. We gaan het vieren met een programma van zestig weken. In heel Nieuw-West, steeds op een andere plek. We trappen af in september dit jaar en eindigen in december 2013. Het wordt een culturele reis door het jarige stadsdeel!”

 

Iris Dik bij culturele broedplaats VLLA: “Er is hier teveel moois dat nog te weinig mensen kennen” (foto: V. Koningsberger)

En dat zestig weken lang

“Ook wel vijftien maanden. Er is zóveel in Nieuw-West, dat kun je niet in een avondje vieren. We willen elke maand een deel van het grote openluchtpodium, dat Nieuw-West eigenlijk is, uitlichten. Het wordt voor bewoners en bezoekers een ontdekkingstocht langs broedplaatsen, kunstwerken, gebouwen, horeca, groen en economische hot spots in Nieuw-West.”

 

Wat heb jij eigenlijk met Nieuw-West?

“Ik heb onder andere voor corporatie Stadgenoot en voor Koers Nieuw West gewerkt als kunstadviseur. Ik heb onder andere meegewerkt aan het Sloterplasfestival 2010 en

kunstopdrachten voor HVO in Slotervaart en de vernieuwde Dudokhaken in Geuzenveld begeleid. In die tijd leerde ik de drie stadsdelen die nu Nieuw-West vormen goed kennen. Het bleek een dynamische, fascinerende wijk.”

 

Fascinerend?

“Ja! Hier zag ik waarover ik had geleerd tijdens mijn studie: het erfgoed van het Nieuwe Bouwen, de ideeën van Cornelis van Eesteren, maar dan verlevendigd door de bewoners. Die ruimte, aan de rand van het centrum. Ik heb altijd een voorliefde voor rafelranden gehad.”

 

Dus ook die zoek je op tijdens de zestig weken?

“Zeker. We gaan op verschillende locaties – elke week op de vrijdag tot en met zondag – iets uitvoeren. Zogenoemde gidsen – van bewoners tot en met kunstenaars en ondernemers –laten het ons door hun ogen zien: kunstwerken, gebouwen, parken, braakliggende terreinen, horeca, broedplaatsen, winkels én de mensen die er wonen.  Zo opent zich een Nieuw-West, niet alleen voor de eigen bewoners, maar voor alle Amsterdammers. Er is teveel moois hier dat nog te weinig bekend is!”

 

Een reis dus door Nieuw-West.

“Inderdaad. Het programma reist van september 2012 t/m november 2013 door het stadsdeel. Iedere maand wordt een volgend stukje Nieuw-West aangedaan. Het leuke is: elk gebied is anders. De plaatselijke kwaliteiten van plekken én mensen willen we koesteren en verbinden. We kijken samen terug, we kijken vooruit, maar vooral om ons heen. Mensen worden op allerlei manieren uitgedaagd, ook door elkaar, om op een nieuwe manier naar het gebied dat zij delen te kijken.”

 

Wat moet ik me voorstellen, hoe gaat het er uit zien?

“Het is een organisch geheel. Elke dag nu, tijdens de voorbereidingen, veranderen er nog dingen en ook tijdens de zestig weken. Maar er zijn enkele vaste onderdelen, zoals een reizende tentoonstelling annex informatiepunt met terras, waar vanuit verschillende activiteiten zullen plaatsvinden. Bijvoorbeeld verhalen en gesprekken op locatie, bijzondere rondleidingen, kunsteducatie en een aantal spectaculaire kunstprojecten.

 

Nieuw-West op de kaart!

“Ja. Met z’n allen gaan we al die karakteristieke gebieden op de kaart zetten, ook letterlijk met gedrukte en digitale kaarten. We hebben Nieuw-West dus in vijftien stukken opgedeeld waar elke maand hét gaat plaatsvinden. We beginnen op 8 september bij de Sloterplas, in Osdorp Centrum als een opmaat voor 7 oktober als de Westelijke Tuinsteden echt zestig jaar bestaan. Dan vindt het plaats in Slotermeer, waar het allemaal begon in 1952.”

 

Wie bepaalt het programma eigenlijk?

“Ik heb een team van mensen om mij heen verzameld, maar we staan open voor ideeën en initiatieven van bewoners en (creatief) ondernemers. Bijvoorbeeld, wat is je favoriete plek of wie is je rolmodel in de buurt. Dat is enorm inspirerend voor ons.”

 

In de agenda zetten dus: 8 september!

Dan treedt onder andere Urban Myth op. Dit gezelschap stond afgelopen seizoen in de Stadsschouwburg.  Beter gezegd, op het Leidseplein, terwijl het publiek – met koptelefoons op – vanaf het balkon naar de voorstelling keek. Zoiets gaan ze nu ook op het Osdorpplein doen.  Een maand later is er een theatervoorstelling onder regie van Andreas Bachmair en Anne Rooschüz in de Anton Struikbuurt in Slotermeer. Dan met een rijdende tribune voor het publiek. Begin oktober zal ook een museumwoning door het Van Eesterenmuseum worden geopend en in Osdorp zijn dan de Sloterproms. Daaraan en aan andere happenings haken we met ons programma graag aan.”

 

Kan men nog aanhaken?
“Op dit moment worden er Slotermeerders gezocht om mee te doen aan de voorstelling van Een Engel in Nieuw-West. En zo zullen nog meer bewoners en ondernemers nodig zijn. Iedereen die wil, kan in zijn of haar buurt bijdragen!”

 

 

Meedoen of meehelpen Mail naar nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl of bel naar Iris Dik 06 246 41 400 of Barbara Aukes (projectleider architectuur en organisatie) 06 523 81 288.

 

Nieuw-West Open wordt ondersteund door stadsdeel Nieuw-West, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de woningcorporaties in Nieuw-West. Vaste samenwerkingspartners: Van Eesterenmuseum en de Nieuw West Express (www.nieuwwestexpress.nl).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.