Nieuw-West Open van start in september

In september vindt de aftrap plaats van het programma Nieuw-West Open, 60 jaar Toekomst. Met een reizende tentoonstelling, excursies door de wijk, lezingen en speciale evenementen wordt het 60-jarige stadsdeel gedurende 60 weken op een bijzondere manier op de kaart gezet. We kijken terug, we kijken vooruit, maar vooral om ons heen.

Openingsact is de voorstelling ‘Invisible’ van Urban Myth op zaterdag 8 september op het Osdorpplein.

 

60 jaar Nieuw-West gevierd in 60 weken

7 oktober 2012 is het precies 60 jaar geleden dat de Westelijke Tuinsteden ontstonden, het gebied dat  Cornelis van Eesteren ontwierp als wijk voor de toekomst. Met 135.000 inwoners zijn de Westelijke Tuinsteden, nu beter bekend als Amsterdam Nieuw-West, het grootste stadsdeel van Amsterdam, vergelijkbaar in omvang met een stad als Amersfoort.

 

Tijdens de viering opent het jarige stadsdeel zich voor haar bewoners, voor alle Amsterdammers én voor bezoekers van buiten. Zestig weken lang, van september 2012 t/m november 2013, reist Nieuw-West Open over de kaart van het stadsdeel langs 15 gebieden die maandelijks wisselen.

Daarbij worden de bestaande kwaliteiten in het licht gezet en met elkaar verbonden. Dat zijn: kunstwerken en gebouwen, broedplaatsen, bedrijven en groen, en last but not least de mensen: de pioniers van toen en nu.

 

Vaste onderdelen Nieuw-West Open

60 gidsen, van bewoners en oud-bewoners tot kunstenaars en ondernemers delen gedurende Nieuw-West Open hun bijzondere blik op Nieuw-West met publiek uit de wijk en van buiten.

Op verschillende locaties – elke week van vrijdag tot en met zondag – is er iets gaande.

Vaste onderdelen zijn: een reizend informatiepunt met terras, verhalen en gesprekken op locatie, bijzondere excursies en een aantal spectaculaire kunstprojecten.

 

Nieuw-West Open werkt met veel lokale partijen samen. Soms als initiatiefnemer, de andere keer als aanjager of ondersteuner. Het programma blijft gedurende de 60 weken volop in ontwikkeling. De actuele stand van zaken is vanaf half augustus te volgen op de website www.nwopen.nl.
Activiteiten in september
Iedere maand wordt een deel van Nieuw-West onder de aandacht gebracht. In september is Centrum Nieuw-West aan de beurt, het gebied rond het Osdorpplein, grenzend aan de Sloterplas.

 

Agenda Nieuw-West Open september (programma voor volgende maanden volgt)
Doorlopend
Kunst- en winkel route van twee weken (8-22 september, gedurende openingstijden) langs winkels rond het Osdorpplein en andere punten in de buurt |Tentoonstelling bij het reizend informatiepunt.

 

Zondag 2 | Prélude op Food Night aan de Oever van de Sloterplas
Zaterdag 8 | Officiële opening van Nieuw-West Open met o.a. theatervoorstelling ‘Invisible’ van theatergezelschap Urban Myth op het Osdorpplein om 13.00 en 15.30 | opening kunst-winkel route: producten van lokale makers gepresenteerd op 10 punten rond het plein.

Zaterdag 8 en zondag 9 | Open Monumentendagen Groen van Toen (Startpunt Van Eesterenmuseum)

Zaterdag 8 | Open Huis in Broedplaats De Vlugt, Slotermeer

Zaterdag 15 | Excursie langs en in Hoogbouw Osdorp Centrum met voordrachten op locatie
22 september tot in oktober |  theaterfestival New West Fest in en rond De Meervaart met Talkshowcafé.

Zaterdag 29 | Excursie langs en in Hoogbouw, met afsluitend korte theateract in een van de flats.
Zaterdagen en woensdagen| workshops van Makers & Co, o.a. verhalen vertellen en kinderatelier

 

Informatiepunt
De reizende tentoonstelling met terras bevindt zich van 8-22 september in de Shopperade aan het Osdorpplein. Vanaf 22 september bij de OBA aan de achterzijde van de Meervaartfoyer.
Vanaf oktober vinden de feestelijkheden plaats in Slotermeer, waar het allemaal begon in 1952, toen koningin Juliana de sleutel overhandigde aan de eerste flatbewoners. In de maanden hierna reist het programma tot eind 2013 door langs de andere gebieden in het stadsdeel.

Zie ook de aparte bijlage voor de voorlopige agenda tot en met november 2012 en een kaart.

Nieuw-West Open, 60 jaar toekomst is een initiatief van curator Iris Dik en wordt ondersteund door stadsdeel Nieuw-West, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de woningcorporaties in Nieuw-West.
Vaste samenwerkingspartners: Van Eesterenmuseum en de Nieuw West Express.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.