Nieuw-West bedankt de Werkbrigade

De afgelopen maanden hebben 35 Werkbrigadiers vol enthousiasme gewerkt aan een schoon, heel en veilig Nieuw-West. Met resultaat, want Nieuw-West wordt steeds mooier en populairder als plek om te wonen. Wethouder Arjan Vliegenthart en bestuurscommissievoorzitter van Nieuw-West Achmed Baâdoud nodigden daarom de Werkbrigade uit op het Tuinstadhuis voor een bedankmoment. 

Met de Werkbrigade wil Amsterdam mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt twee jaar aan het werk helpen. De deelnemers worden ingezet bij het opknappen en veilig houden van de stad, waaronder Nieuw-West. Een win-win-situatie, want de Werkbrigadiers doen werkervaring, vaardigheden en kennis op en de stad krijgt een opknapbeurt.

Voetbal uit de boom

Arjan Vliegenthart is als geestelijk vader van de Werkbrigade trots op de brigadiers. Hij ziet met eigen ogen het goede werk dat zij afleveren omdat hij in Nieuw-West woont: “We slaan twee vliegen in één klap. De stad krijgt een ‘upgrade’ en de vele mensen die werk zoeken kunnen aan de slag. Ik heb gehoord dat jullie zelfs voetballen uit de boom halen voor kinderen! Ook dat is belangrijk, want het zorgt ervoor dat je zichtbaar bent in de stad. De bewoners van Nieuw-West merken dat er wordt opgelet op straat en dat zorgt voor veiligheid.”

Genoeg te doen

De Werkbrigadiers zelf zijn blij met hun baan: niemand stoort je, het is geen saai productiewerk en ze krijgen complimenten op straat van bewoners. Klachten komen er soms ook en sommige mensen reageren agressief. Maar dat hoort erbij. “Samen lossen we alles op.” De brigadiers ergeren zich wel aan al het afval op straat. “Onbegrijpelijk dat mensen zomaar alles laten slingeren!” Maar ze maken zich ook zorgen over de toekomst. Wat gebeurt er na twee jaar als het project afloopt? Aan motivatie en enthousiasme ontbreekt het niet. De brigadiers hebben het naar hun zin en willen dolgraag  aan het werk blijven. In sommige gevallen zelfs het liefst bij de Werkbrigade. Vliegenthart: “We proberen ergens anders in de stad werk te vinden voor jullie. Want uiteindelijk gaan we voor structurele banen. Er is genoeg te doen, dus daar ligt het niet aan.”

Talenten inzetten
Voor Achmed Baâdoud staat de afvalproblematiek hoog op de prioriteitenlijst. Of zoals hij altijd zegt: afval komt niet uit de lucht vallen. “Er is veel ontwikkeling in Nieuw-West en het wordt hier steeds drukker. We hebben de inzet dus hard nodig en ik wil de Werkbrigade dan ook bedanken voor hun werk.” Ook hij is blij dat er een win-win is gevonden: “Verkeersregelaars, Gastheren en nu de Werkbrigade: in Nieuw-West willen we talenten inzetten voor een schoon, heel en veilig stadsdeel. Meedoen en gewaardeerd worden zijn ontzettend belangrijk. Alleen al om een goed rolmodel te zijn voor je kinderen. Ik kan u beloven: wij zien, horen en waarderen u. Ik hoop ook dat iedereen een baan vindt na twee jaar Werkbrigade. Wat mij betreft is dat hét doel.”

Foto: Henk Rougoor