NIEUW: Van Eesterenmuseum aan de Sloterplas Vele vrijwillige handen

Door: Shirley Brandeis

Vele handen maken licht werk gaat ook op in het Van Eesterenmuseum. Een grote club van vrijwilligers zet zich in als bijvoorbeeld gastvrouw, klusjesman, museumgids, rondleider of fotograaf. De kleine professionele staf én de bezoekers zouden nergens zijn zonder al deze vrijwillige handen en kennis. Ook op de nieuwe locatie zijn vrijwilligers altijd welkom om bij te dragen aan dé culturele plek in Nieuw-West. “Het is zo’n boeiend onderwerp,” vertelt vrijwilliger Tineke Stricker uit Slotermeer. “Het gaat om de geschiedenis van mijn eigen woonomgeving. Het is leuk om over te praten met bezoekers, tijdens rondleidingen of bij exposities.” Ook Attie van Dijk uit Osdorp noemt het contact met anderen – “ook met collega’s” – als een van de prettige kanten van het werk. “Veel bezoekers kennen de buurt goed en komen met verhalen. Dat is zo leuk.” Als museumgids en coördinator educatie vond de gepensioneerde juf in het museum een plek waar ze haar onderwijzende bloed kan laten stromen. Schoolkinderen zullen straks nog veel plezier beleven aan het lesprogramma dat ze momenteel ontwikkelt.

Vrijwilligers van het Van Eesterenmuseum (foto: Erik Swierstra)

Belangeloos, voor je buurt
Met de verhuizing van het Van Eesterenmuseum – nu aan de Burgemeester De Vlugtlaan – naar het paviljoen in aanbouw aan de Noordoever van de Sloterplas zijn ze blij. Zo ook hun collega Maha Rahal uit Slotermeer. “Ongelooflijk dat in ruim zes jaar tijd dit buurtinitiatief van een groepje enthousiastelingen tot een museum aan de plas is geworden. Op een plek waar we nog meer zichtbaar zijn. Waar het museum nog meer kan betekenen voor heel Nieuw-West.” Professioneel verruilde ze jaren geleden de architectenwereld in voor die van tolk. “Ik vind het zo fijn dat ik in het museum mijn liefde voor de architectuur weer kwijt kan, met collega’s die ook enorm geïnteresseerd zijn in dit onderwerp,” vertelt ze over de ene reden van haar vrijwillige bijdrage. En over de andere reden: “Het is fijn iets belangeloos te doen, voor de mensen, voor je buurt.” Eén dag per maand staat ze op de museumvloer. “Dat is goed te combineren met mijn werk.”

“Het klopt gewoon!”
Stricker weet nog een reden te noemen: “Als je je verveelt of als je contacten mist: word vrijwilliger, je zult genieten.” Zelf is ze, net als Maha, één dagdeel per maand als gastvrouw in het museum te vinden. Soms ook tijdens de maandelijkse Van Eesterengesprekken in de avond of bij excursies. Met alle liefde springt ze in als er een schoolklas naar de museumwoning komt. “Dan leg ik de kinderen uit over het leven in de jaren vijftig; dat is erg leuk om te doen.” Over de nieuwe plek aan de plas dit najaar: “Het is de plek die ook al door Cornelis van Eesteren was aangewezen voor een culturele functie. Het klopt gewoon!” Ook voor het bezoekersaantal zal het een positieve ontwikkeling zijn. “Winkelend publiek op de Burgemeester De Vlugtlaan combineert niet snel met een museumbezoek. Aan de plas komen passanten sneller binnen lopen.”

Word vrijwilliger
Nieuwe gastheren/vrouwen en museumgidsen zijn altijd welkom. Ook kan het Van Eesterenmuseum andere hulp goed gebruiken, vooral nu het museum zich klaar maakt voor de verhuizing naar het museumpaviljoen aan de Sloterplas. Ben je geïnteresseerd? Meld je dan via http://vaneesterenmuseum.nl/nl/word-vrijwilliger of bel 020-4471857, mail  info@vaneesterenmuseum.nl.