Nieuw Calvijn College geopend

Slotervaart – Een gymzaal van Olympisch formaat, een voetbalkooi op het dak en een studio voor optredens en debatten. De Westerpost keek haar ogen uit in het gloednieuwe gebouw van het Calvijn College, dat gisteren door burgemeester Eberhard van der Laan officieel werd geopend.

Tekst en foto´s: Shirley Brandeis

Het duurde ‘even’, maar dan heb je ook wat. Jaren lag het terrein op de hoek van de Pieter Calandlaan en de Jacques Veltmanstraat braak. Op 6 maart 2014 stampte stedelijk wethouder Erik van den Burg dan toch die eerste paal voor nieuwbouw in de grond en wisten leerlingen en docenten dat zij eindelijk het flink verouderde pand aan de Schipluidenlaan even verderop zouden verlaten. Nu, anderhalf jaar later, krijgen de leerlingen les in een wel heel modern gebouw waar je kunt hangen in schommelstoelen (voor de huiselijke sfeer), je overal wifi hebt en waar het directiekantoor als een zeppelin ‘zweeft’ boven het binnenplein. Rondom dat schoolplein zijn alle lokalen en zogenoemde leergebieden gebouwd. Lange gangen met leslokalen aan de zijden zijn er hier niet; het Calvijn College – na een fusie lange tijd opgezadeld met de naam ‘Calvijn met Junior College’ – kent dus leergebieden: kleine lokalen, overlegruimtes en een soort overloop met tafels, stoelen en banken én met een leergebiedassistent. De leerlingen verblijven er het grootste deel van hun dag, de docenten verplaatsen zich. En dat geeft rust in het gebouw.

Het binnenplein met schommelstoelen, de directiekamer erboven en de tribuneachtige trappen die naar de verschillende leergebieden leiden

Het binnenplein met schommelstoelen, de directiekamer erboven en de tribuneachtige trappen die naar de verschillende leergebieden leiden

De opening gisteren was een apotheose voor de school, die nu zowel nieuwbouw heeft als – sinds enige tijd – een flink verbeterd leerklimaat. Architecten Erik Wiersema en Harald Mooij van ADP Architecten hebben het vernieuwende onderwijsconcept tot uitdrukking gebracht in het ontwerp. Naast eerder genoemde leergebieden worden op de begane grond diensten voor de buurt en wijdere omgeving aangeboden. Zo zit er aan de straatkant de kappersopleiding. Hier kan men voor een klein bedrag door leerlingen geknipt worden. Ernaast komt een dienstenwinkel waar bewoners klusjes kunnen kopen van leerlingen. Er is in het gebouw een beautysalon, een goed geoutilleerde keuken waar leerlingen cateringklussen (ook weer voor bewoners) kunnen uitvoeren en in de kantine op de eerste verdieping kan men avondmaaltijden in een ambiance van een grand café nuttigen. De school is er niet alleen voor de 500 leerlingen, maar duidelijk ook voor de buurt, tijdens en na schooltijd. Steviger verbinden met de maatschappij, dat wil deze school voor VMBO en MBO2. In dialoog zijn met de buurt, het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt. “Het is een gebouw waarvan de deuren open staan, waar mensen makkelijk naar binnen lopen doordat er leuke, praktische en interessante dingen te doen zijn,” zegt directeur Jolanda Hogewind in het persbericht. U bent welkom.

Voor meer foto´s zie: www.facebook.com/dewesterpost