Niet zonder ons

Een serie van zeven korte documentaires 

Geproduceerd door Geelprodukt Filmproducties i.s.m. AT5 en Calvijn College Amsterdam

Uitzending AT5 elke woensdag vanaf 24 januari tot 7 maart 2018, 16.45, 17.45 en 21.45 uur

en verkort op sociale media

Première

20 januari om 12 uur in het Ketelhuis, Amsterdam

NIET ZONDER ONS is een serie korte documentaires door leerlingen van het Calvijn College in Amsterdam Nieuw-West. De crew van de school voor VMBO filmt ontmoetingen tussen leerlingen en buurtbewoners. In zeven korte films tekenen ze verhalen op uit de buurt.

Buurtbewoners en leerlingen, met en zonder immigratieverleden, jong en oud, vertellen verrassende, ontwapenende en ontroerende verhalen.

De zeven documentaires van NIET ZONDER ONS zijn heel verschillend: soms grappig dan weer aangrijpend. Ze geven een beeld van wat leeft bij buurtbewoners en leerlingen. Elke aflevering heeft een eigen verrassende wending. Het zijn verhalen over familie, vluchten voor

oorlog, eenzaamheid, toekomstdromen of verliefd zijn op de onbereikbare zanger van een popgroep.

Begeleiding en regie was in handen van filmmakers Leendert Pot en Evelien Veenhuizen. Derdejaarsleerlingen Dilan Sevigen, Sylvana Meuldijk en Bilge Sari vormden de filmcrew. In een tijd waar verschillen tussen mensen vaker groter dan kleiner worden gemaakt, gaat NIET ZONDER ONS op zoek naar verhalen die verbinden. Ze blijken voor het oprapen. Verhalen die over ons allemaal gaan. Achtergrond, leeftijd, status of religie doen er niet toe als mensen vertellen over hun leven. Dat doen ze graag. Als je er maar naar vraagt. In de microkosmos in en rond school komen thema’s voorbij die in ‘de grote wereld’ spelen.

Meer informatie (links naar de films op aanvraag)

Evelien Veenhuizen itsmoovingproducties@gmail.com 06-53 44 67 43

Leendert Pot film@leendertpot.nl 06-12 08 40 72

Uitzending AT5 van 24 januari tot 7 maart 2018

Elke woensdag 16.45, 17.45 en 21.45 uur

NIET ZONDER ONS

Aanvullende informatie

De zeven afleveringen

  1. Verhalen luisteren

In Huis van de Wijk Het Anker vertelt Martie over oud en eenzaam zijn, terwijl stagiaires van het Calvijn haar handen masseren. Heather vertelt ondertussen dat ze als kind danseres wilde worden en dat haar vader dit niet goed vond. Spontaan gaat ze hiphop dansen met Sylvana van de filmcrew.

  1. Familie is alles

De vrijwilligers bij Resto VanHarte zijn jong. Ze moesten heel recent vluchten voor oorlog en missen hun families. Ze koken én ze bedienen de buurtbewoners, vaak ouderen, wiens geschiedenis soms opvallend veel overeenkomsten heeft met die van hen.

  1. Sadaqah

In het Huis van de Wijk Ru Paré komen de leerlingen het begrip Sadaqah tegen. Zij gaan op zoek naar de betekenis van dit begrip uit de Islam. Ze ontdekken dat het overal terugkomt.  Doen ze misschien zelf ook aan Sadaqah?

  1. Voetballen met de Zuidas

Elk jaar spelen young professionals van de Zuidas samen met leerlingen van het Calvijn College een straatvoetbaltoernooi. Twee werelden in één team. De meiden van het filmteam kijken hun ogen uit.

  1. Oorlogskind

Godfrey Lado wist als kind niet anders dan dat oorlog normaal was. Pas in Nederland ontdekte hij dat dat niet klopte. 4 en 5 mei zijn heel belangrijk voor hem. Hij rapt én hij draagt interviewster Bilge zijn gedicht ‘Warchild’ voor.

  1. We willen naar Korea

Dilan en Bilge, twee leden van het filmteam, zijn gek op zangers van Zuid-Koreaanse boybands. Verbaasd luisteren we naar hun verhalen. Tot buurtbewoonster Heather over háár toenmalige idool begint: Fabian. Onbeantwoorde liefde voor idolen van popgroepen is van alle tijden.

  1. Wij willen kapper worden.

De leerling-kappers van het Calvijn willen niets liever dan kapper worden en zijn zelfverzekerd. Cameravrouw Dilan is verbaasd. Terwijl oudere buurtbewoonster Martie wordt geknipt blijkt dat zij vroeger ook kapster wilde worden. Ze krijgt alsnog les.

Het Calvijn College

Het Calvijn College heeft leerlingen met een variatie aan achtergronden en culturen. De school staat in een wijk met veel oudere bewoners, vaak van Nederlandse oorsprong. De school zoekt de verbinding met buurtgenoten bewust op. Mensen uit de buurt eten een paar keer per week op school, bij Resto VanHarte, of laten hun haar doen bij ‘Head Up’, de kapper van de school. Leerlingen van het vak Zorg en Welzijn lopen stages in de buurt; onder andere bij Huis van de Wijk het Anker en bij Ru Paré. Ze helpen bij activiteiten voor ouderen, spelen spelletjes of geven handmassages. Veel ouderen in de buurt waarderen de hulp en ondersteuning van de school. De leerlingen doen zo werkervaring en levenskennis op.

Meer informatie over Het Calvijn www.calvijncollege.amsterdam of in het boek Een radslag in het onderwijs. Auteurs: Jolanda Hogewind & Mohamed El Jaouari.

NIET ZONDER ONS is een project van filmmakers Leendert Pot & Evelien Veenhuizen.

Gemaakt samen met de leerlingen Dilan Sevigen, Sylvana Meul