Niet goed bij zijn Hooft

Naar aanleiding van een column van Ronald Hooft in Het Parool eerder deze maand, schreven twee bewoners een reactie, omdat zij het niet eens zijn met de manier waarop de journalist Slotermeer omschrijft. Helaas is hun brief niet opgenomen in de rubriek Het Laatste Woord van deze krant. Graag laten zij hun medebewoners in Nieuw-West in de Westerpost alsnog zien dat zij opkomen voor hun buurt. Ronald Hooft reageerde wel in een persoonlijke email.

“Langs de Burgemeester De Vlugtlaan zitten de dönerzaakjes, louche belwinkels, uitpuilende tapijthallen en prijsvechtende schoenwinkelketens zij aan zij.” Columnist Ronald Hooft schreef een – voor hem vast vermakelijk – stukje over een stukje Slotermeer. Hooft maakt echter te grote stappen (blijkt uit zijn vreemde opsomming van winkels aan de laan), maakt fouten (Slotania zit niet in de Verfdoos en over welke leegstaande kolossen heeft de columnist het, om maar twee voorbeelden te geven) en schetst, zoals Het Parool wel vaker doet, een negatief, stigmatiserend beeld van een mooi stukje Amsterdam, waar – zoals overal – ook heus wel wat aan schort. Buitenstaanders zien zich bevestigd in hun beeld, gevoed door Hooft. Jammer, heel jammer.

Hooft toont zich een luie columnist; hij sprak bewoners niet aan over hun buurt, trok zijn eigen conclusies en noemt het gebouw dat hij voor de column beoordeelde (overigens met 8 sterren) bij de inmiddels oude naam.
Dan die vervelende stigmatisering van de Burgemeester De Vlugtlaan, waar wij drieën al enkele decennia aan/vlakbij wonen: louche belwinkels kennen wij hier niet (wel gewoon: belwinkels), waar zit die uitpuilende tapijtwinkel, waar de door hem genoemde schoenenketens? Op de Burgemeester De Vlugtlaan vinden wij bewoners onze bakker Bermo, zojuist prachtig verbouwd, onze Kijkshop en HEMA (jaja, grote ketens, die gewoon in Slotermeer willen zitten met een vestiging), onze lampenzaak en bruidsmodewinkel, onze slagerij (die veel publiek trekt), onze winkel voor woninginrichting (anno 1975 – zegt ook wel iets over de buurt) en een winkel voor ijzerwaren en aanverwante zaken die ook al enkele decennia telt. Het is niet de P.C.Hooft, het is een laan met winkels voor de buurt en met enkele speciaalzaken voor ook mensen van verder weg, die er trouwens makkelijk (veel parkeerplek) en slechts met een blauwe zonekaart kunnen parkeren. Het is niet allemaal rozengeur en manenschijn, maar het is niet wat Ronald Hooft schetst. Er valt voldoende negatiefs te schrijven, wij zijn niet gek, maar dan moet men wel komen met de juiste informatie en zonder overdreven superlatieven. Hou je aan de feiten, Berlijn is hier ver weg. Was zaterdag meegegaan op de bustour in een echte jaren vijftig-bus door Nieuw-West, vanaf het Van Eesterenmuseum, dat wél de eerlijke en mooie (en lelijke) kanten van Slotermeer en de rest van buitenwestelijk Amsterdam toont. Ronald Hooft, u kunt zich bij het museum – aan die Burgemeester De Vlugtlaan – melden voor een rondleiding door buurtbewoners die u van de juiste informatie kunnen voorzien.
Tilly Hendrik
Yannie Scutt-Makkink

Reactie Ronald Hooft
De eerste woning van mijn ouders (in 1955) was aan de Burgemeester de Vlugtlaan, waar ook mijn zus is geboren. 5 jaar later verhuisden zij iets oostwaarts naar het Bos & Lommerplein waar ik geboren ben. Mijn hele prettige jeugd heb ik in en rond Slotermeer doorgebracht, zomers aan de Sloterplas, s winters schaatsend over de Haarlemmer trekvaar richting Halfweg. Ik heb niets tegen Slotermeer, integendeel. Maar de winkels die ik noemde zitten er echt (naast de door u genoemde ketens): In al mijn luihuid ben ik er langsgefietst. Op Plein 40-45 staat ongeveer 18.000m2 te huur. Dat mag een kolos heten. Dat Slotania niet in de Verfdoos zit, maar een paar blokken verderop klopt, dat is een slordige ommissie, maar doet niets af aan mijn indruk van de wijk, die overigens helemaal niet negatief is. Het van Eesterenmuseum is mij bekend en ik ben een groot voorstander van het behoud van het stedenbouwkundige plan en de architectuur uit die tijd. Het is mooi dat u zo trots bent op uw wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.