Niet bang in Nieuw-West

Slotermeer – ‘Nieuw-West’ wordt beheerst door angst’ kopte Het Parool eerder deze maand, op de voorpagina. Volgens journalist Hugo Logtenberg had stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud dat op een bijeenkomst over veiligheid in De Ontmoeting – de kerk aan de Louis Couperusstraat – gezegd. Onzin, is het commentaar van buurtbewoners op dit bericht. Tilly Hendrik, uit de Dobbebuurt in Slotermeer, wilde dat graag in de krant laten weten. Achmed Baâdoud reageert.

 

Shirley Brandeis

 

Uw stadsdeel wordt door angst beheerst.

Tilly: “Ik werd eerder bang van dat artikel dan dat ik hier in de Dobbebuurt bang ben. Door dat artikel wordt onze buurt naar beneden gehaald! Het gaat wel over heel Nieuw-West, en sommige buurten zullen minder veilig voelen dan anderen, maar het voelde voor mij alsof alles wat ik de afgelopen jaren in de Dobbebuurt gedaan heb teniet werd gedaan. Alsof we hier in een criminele buurt wonen.”

 

En dat is niet zo.

“Absoluut niet. Ik woon hier zesendertig jaar en heb me hier nog nooit onveilig gevoeld. Achmed Baâdoud spreekt over overlastgevers en dat bewoners deze niet durven aan te spreken. Maar dat geldt niet, zoals het artikel doet vermoeden, voor hele wijken in Nieuw-West. En dus zeker niet voor de Dobbebuurt.”

 

Tilly Hendrik in een van de poortjes in de Dobbebuurt (tussen het Gerbrandypark en de Burg. De Vlugtlaan)

Een gezellige, veilige buurt.

“Ik voel me hier thuis en veilig en doe daar ook veel aan. En van andere actieve bewoners hoor ik ook goede verhalen over hun buurt en over wat zij daar van de grond krijgen.”

 

Zoals…

“Om mijn eigen buurt als voorbeeld te nemen: als ik iets signaleer, doe ik er iets mee. Ik ga niet roepen dat ik ergens last van heb en dan verder niks doen. Je moet zelf initiatief nemen om je buurt leefbaar te houden. Een paar jaar geleden ging het in de Dobbebuurt iets minder goed. Je zag hangjongeren en bewoners spraken niet met elkaar. Toen ben ik de handen uit de mouwen gaan steken en heb ik contact gelegd met verschillende instanties en mensen. Door die samenwerking heb ik nu korte lijnen met bijvoorbeeld de woningcorporaties, het stadsdeel en de politie. Als er iets is of als ik iets wil organiseren, zoals schoonmaakacties met de kinderen, buurtfeestjes of laatst een burendag, dan is dat te regelen. Zo kun je een samenleving in een wijk ten goede veranderen. Mensen leren elkaar kennen, de straten zijn schoner en blijven schoner.”

 

Hoe denkt u dat het artikel in Het Parool in de krant terecht is gekomen?

“Achmed Baâdoud reageerde op een persoon die zei zich niet veilig te voelen in zijn buurt. De stadsdeelvoorzitter beloofde dat aan te pakken. Ik denk dat het toen door de journalist uit z’n verband is getrokken. En daardoor was het nieuws, maar geen terecht nieuws.”

 

Jammer…

“Ja, jammer. De positieve uitstraling die we in de buurt proberen te krijgen, door sociaal met elkaar om te gaan, wordt door één artikel, door één journalist, teniet gedaan. Hugo Logtenberg gaf geen goed beeld van hoe de situatie hier werkelijk is. Jammer dat hij dat gedaan heeft. Het doet veel mensen verdriet.”

 

En dat moet u weer ten goede keren.

“Ik ga door. Ik wil voor de mensen en mezelf de omgeving aantrekkelijk maken. De stedelijke vernieuwing is gestagneerd, dus moeten we het op een andere manier leefbaar houden hier. En dat doe ik graag. Ik heb vooral veel steun van Pieter van Dijke, de gebiedsnetwerker van het stadsdeel. Hij oppert dingen, ik geef hem handvatten en voer het uit. Dat is veel bellen en mailen. Maar gaandeweg krijg je als bewoner steeds meer contactpersonen en leer je de wegen te bewandelen.”

 

Vermoeiend, al die inspanningen?

“Ja, ha ha, ik ben moe. Maar ik woon wel nóg prettiger. En hopelijk met mij meer mensen.”

 

Reactie stadsdeel

“Ik heb nooit gezegd dat hele wijken in Nieuw-West worden beheerst door angst,” zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud. “ De journalist van Het Parool heeft mij verkeerd geciteerd. Er zijn helaas wel bewoners die angst hebben, die ‘s avonds de straat niet opdurven, vooral ouderen. Daarom was de Veiligheidsweek zo belangrijk. De hele week ben ik met scholieren, hun ouders, ondernemers en bewoners in gesprek geweest over veiligheid en het gevoel van onveiligheid. Ik wil juist iets doen aan het gevoel van onveiligheid. Mevrouw Hendrik geeft het perfecte voorbeeld. Zij spant zich in voor haar buurt. Als ze iets signaleert, doet ze er iets mee. Als ze ergens last van heeft, komt ze in actie. Dat is de houding die het stadsdeel nodig heeft en die ik bij bewoners probeer te stimuleren en faciliteren.”

 

 

 

 

 

 

  1 comment for “Niet bang in Nieuw-West

 1. 02/11/2011 at 22:43

  Het is mooi dat stadsdeelvoorzitter Baadoud, (ik zou haast zeggen in de voetsporen van de heer Marcouch), het kenmerkende bagatelliseren van de criminaliteit geheel achterwege laat: Een een verademing; dat openlijk serieus nemen van de klachten. Soms wordt dat onterecht uitgelegd als het criminaliseren van een bepaalde groep, maar niets is minder waar; het geeft juist vertrouwen als eindelijk eens het beestje bij de naam genoemd wordt; anders blijft de aanpak steeds weer versloffen!
  Ik ben het geheel eens met Mevrouw Hendrik over de foute rol van de pers in deze, en ben blij dat ze veel betekent voor haar buurt.
  Ik heb echter in een buurt gewoond waar het bar en boos was; diefstal en vernieling op grote schaal! Ik denk dat ook Mevrouw Hendrik daar niet veel had kunnen uitrichten.

  Maar nu we het toch over de pers hebben; daar lees je veel over conflict tussen en tussen moslims en niet moslims; ik merkte toen echter iets totaal anders! Verschillende Marokkaanse buren hadden veruit de meeste last, omdat ze hun kinderen moesten beschermen tegen de invloed van het straattuig; wat kun je doen als je zoontje stiekem rijles krijgt op een gestolen scooter? Van een Marokkaans gezin weet ik dat ze hun kinderen ten einde raad maar binnen hielden.
  De pers houd het liever simpel; het zijn moslims tegen de rest of omgekeerd en het hele stadsdeel leeft in angst. Ik woon tientallen jaren in Osdorp en… de meeste mensen zijn er hardstikke aardig en velen zeggen dat met mij.
  Dat er ook slachtoffers zijn van vele soorten criminaliteit en dat die mensen dus wel terecht bang zijn; ik ben wel de laatste die dat zal ontkennen.
  Ik wens de heer Baadoud en deelraad Nieuw West veel succes met de aanpak van criminaliteit en overlast.

  Jan Mast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.