Nederlandse orkesten groots vertegenwoordigd op 39e Uitmarkt

Bijzondere, befaamde en talentvolle orkesten presenteren zich dit jaar in groten getale op de 39e editie van de Uitmarkt. Niet eerder traden zoveel grote orkesten op tijdens dit bekendste gratis toegankelijke culturele festival van Nederland. De Uitmarkt is traditioneel de start van het nieuwe culturele seizoen en vindt plaats van vrijdagavond 26 augustus tot en met zondagavond 28 augustus op het Museumplein en Leidseplein in Amsterdam. Ook dit jaar staat de Uitmarkt, inmiddels traditiegetrouw, in het teken van jong talent.

Dit jaar treden maar liefst zeven grote orkesten uit heel Nederland op tijdens de Uitmarkt. Met muzikanten uit binnen- en buitenland belooft dit een heus muzikaal spektakel te worden. Iedere dag biedt de Uitmarkt een variatie aan optredens van deze spraakmakende orkesten.

Jazz pioniers (vrijdag)

Al jarenlang is New Cool Collective vaste gast op de Uitmarkt, waar deze achtkoppige band de muzikale begeleiding verzorgt van het openingsprogramma. Jörgen Raymann presenteert het programma, met optredens van onder anderen Jeangu Macrooy, Lucas Hamming, Cappella Amsterdam, Cirque Éloize en Michelle David’s The Gospel Sessions.

Klassiek & jazz op het I amsterdam podium (zaterdag)

Het Overijsselse Orkest van het Oosten staat bekend om haar klassieke en vroeg romantische repertoire. Dit hoogwaardige symfonieorkest speelt zaterdagavond op het I amsterdam podium tijdens Symfonica Hollandia met onder anderen Angela Groothuizen, Paul de Munnik, Yentl en de Boer, Broederliefde en De 3JS.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw, één van de veelzijdigste big bands van Europa, brengt samen met Shirma Rouse de fijnste nummers van Aretha Franklin ten gehore. Daarnaast staat dit orkest ook op het podium met het jonge en talentvolle strijkensemble Fuse.

Pop, klassiek en 18e-eeuwse muziek op en rond Museumplein (zondag)

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) verzorgt het zondagochtend concert op het I amsterdam Podium op het Museumplein. Een uitgebreid ensemble brengt werken ten gehore van onder meer Beethoven, Gershwin en Bernstein.

Het Residentie Orkest speelt interpretaties van het beroemde liefdesverhaal Romeo en Julia en eveneens delen uit West Side Story van Bernstein. Dit optreden is een openbare repetitie en vindt plaats in de grote zaal van Het Concertgebouw.

Eveneens in de grote zaal van Het Concertgebouw vindt een voorstelling plaats van het internationaal zeer gerenommeerde Orkest van de 18e eeuw. Dit legendarische orkest, onder leiding van Gustavo Gimeno, bestaat uit circa 50 topmusici wereldwijd en is specialist op het gebied van 18e-eeuwse en vroeg 19e-eeuwse muziek.

’s Werelds grootste pop en jazz orkest, het Metropole Orkest, verzorgt de muziek tijdens de welbekende afsluiter van de Uitmarkt: de musical sing-a-long. Onlangs nam het Metropole Orkest de prestigieuze Grammy Award in ontvangst voor het album Sylvia.

Jong talent staat centraal

Het thema van de Uitmarkt is dit jaar wederom ‘Talent Groeit’. De mogelijkheid om op de Uitmarkt jonge talenten in contact te brengen met het grote publiek is al meerdere jaren succesvol gebleken. Als start van het culturele seizoen van Nederland vormt de Uitmarkt hét moment om cultuur te ervaren, tentoon te stellen en om inspiratie op te doen en heeft hierdoor al menigmaal gediend als springplank voor opkomende artiesten. De Uitmarkt erkent het belang van jong talent voor de ontwikkeling van de culturele sector en biedt daarom ook dit jaar weer een podium voor succesvolle jongeren. Dit thema is onder meer terug te vinden bij Vrije Uitloop en de Yellow Brick Road, een route langs jonge makers en performers.

Het complete programma van de Uitmarkt is begin augustus beschikbaar op www.uitmarkt.nl. De Uitmarkt is ook online te volgen via #Uitmarkt op Facebook en Twitter.