Nationale gemalendag ook in Stoomgemaal Halfweg

Halfweg,  mei  2016. Op zaterdag 14 mei is het weer Nationale Molendag en Gemalendag. Een jaarlijkse dag waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Bij Stoomgemaal Halfweg is het op 14 en 15 mei Gemalenweeekend. Het oudste, nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is open van 10.00-16.00 uur

Stoomgemaal-HalfwegsiteMolens en gemalen hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. Zij zorgen voor droge voeten door overtollig regen- en knelwater uit de polders weg te pompen via de zijkanalen naar zee. De windmolens maakten plaats voor stoomgemalen en nog later door elektrisch aangedreven gemalen. Het is een zeldzaamheid, maar in Halfweg bestaat nog een stoomgemaal uit 1852 dat echt onder stoom draait.

Gemalenweekend
Zaterdag 14 en zondag 15 mei is het gemalenweekend in Halfweg. Het museum is op beide dagen open van 10.00 – 16.00 uur. Rond 11.30 uur is de stoommachine in bedrijf. Onder stoom is het gemaal een stuk levende historie, waar de sfeer van vroeger leeft. De geur van smeerolie en de enorme hitte van een met kolen gestookt vuur. De aanblik van de enorme schepraderen is een belevenis op zich en een wandeling over de 40 meter lange balustrade mag niet ontbreken.

Kinderen
Voor kinderen is er van alles te beleven tijdens het gemalenweekend. Bij de ‘meterman’ kunnen ze interessante dingen zien en doen, ze kunnen de stoker helpen om kolen op het vuur te gooien. De smid vertelt een ijzersterk verhaal, waarna ze zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer mogen smeden.

Vrijwilligers
Er zijn vrijwilligers, die alles over stoom, techniek en de historie van  het stoomgemaal weten. Zij geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

Op stroom naar stoom
Kom op stroom naar stoom. Vanaf het NS station Halfweg-Zwanenburg is het maar een paar minuten lopen, met tijdens de wandeling een prachtig uitzicht op het stoomgemaal.