Naast Giethoorn ook stukje Nieuw-West op Monopolyspel

Shirley Brandeis

Slotermeer – Werd eerder dit jaar bekend dat naast Amsterdam ook Giethoorn op het nieuwe bord van het internationale Monopolyspel zal gaan prijken, speelgoedproducent Hasbro kwam maandag met goed nieuws voor Nieuw-West. Ook de Nederlandse versie van Monopoly wordt – hier vanwege het 75-jarig bestaan in 2016 – vernieuwd. Dorpsstraat, Ketelstraat, Hofplein en Vreeburg worden vervangen. En dat mag ook wel na zo’n lange tijd. De in totaal 22 straten in Arnhem, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Haarlem werden in de jaren veertig door importeur warenhuis Perry toegekend. Dat Perry met uitzondering van ‘Ons Dorp’ (Dorpsstraat en Brink) in alle steden een filiaal had, verklaart grotendeels de keuze. In de Ketelstraat in Arnhem is nog altijd een vestiging, nu van Perry Sport, te vinden. De Kalverstraat was op het origineel de duurste straat, omdat hier de hoofdvestiging van Perry zat (tegenwoordig is het kantoor in Amsterdam-Zuidoost).

Enorme metamorfose

Met het jubileum van de Nederlandse Monopoly wordt het tijd de editie van toen te herzien. Fijn, want de straten van weleer zijn vandaag de dag niet allemaal meer straten waar nog veel eer aan valt te behalen. Tijden veranderen. Ook in Nieuw-West. Was de Slotermeerlaan nog niet heel lang geleden een droeve straat qua aanblik, inmiddels is dat stukje Slotermeer flink bezig aan een comeback. Met onder andere de komst van De Honingraat (inclusief bibliotheek, OuderKindCentrum en meer), door investeringen in de markt op Plein ’40-’45, vanwege de aanwezigheid van buurthuis De Dichter en Coffeemania én de intrek van het stadsdeelbestuur in het – daarom ook flink gerenoveerde – Tuinstadhuis is de laan een stuk aantrekkelijker geworden. Voor de Monopoly straatnamencommissie (in tegenstelling tot de internationale vernieuwingen, werd voor het Nederlandse spelbord door Hasbro geen wedstrijd onder bewoners uitgeschreven) genoeg redenen de laan op te nemen. “We hebben ons vooral laten leiden door media, eigen ideeën en een klankbord van negen deskundigen,” licht juryvoorzitter Menno Aling toe. “De Slotermeerlaan heeft een enorme metamorfose ondergaan. Dat en de nieuwe uitstraling heeft de doorslag gegeven.”

 

Februari 2016

Internationaal staat Giethoorn dus straks op de kaart (dit vanwege het tachtigjarig jubileum van de originele, Engelse Monopoly). Nationaal mag Slotermeer prijken op het spelbord. De nieuwe editie wordt halverwege februari in het jubileumjaar 2016 verwacht.