Naar de film in Nieuw-West!

Onder de vleugels van Theater de Meervaart wordt het nieuwste filmtheater van Amsterdam gevestigd, met een programmering die uiteenloopt van kindermatinees tot vernieuwende wereldcinema voor jong en oud. Oxville Cinema opent haar deuren in oktober in Amsterdam Nieuw-West.

Naast het feit dat Oxville letterlijk een vertaling van Osdorp is, verwijst het ook naar de wens om een community van filmliefhebbers op te bouwen. Oxville ziet film bij uitstek als middel tot ontmoeting en dialoog.

Hoogste tijd
Stichting Oxville is opgericht door Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes met het doel om cinema naar Amsterdam Nieuw-West te brengen. De initiatiefnemers zijn reeds een decennium actief in de filmindustrie, zowel in het distributie- als in het productiewezen. Het trio vindt het de hoogste tijd voor een filmtheater in Nieuw-West en Dias is dan ook enthousiast over de snelle ontwikkelingen: ‘als ik Aydin en Bas tegenkwam op filmfestivals klaagde ik altijd steen en been over het feit dat er in Nieuw-West niets te beleven viel als het op cinema aankwam. Toen we besloten om daar zelf iets aan te gaan doen, is het eigenlijk heel snel gegaan’.

Dias voegt daar aan toe: ‘als bewoners van dit stadsdeel kennen we elke uithoek van Nieuw-West en hebben het altijd jammer gevonden dat er nooit een plek was waar we konden genieten van film en dat ook met anderen konden delen. De gastvrijheid van De Meervaart en de ontwikkelingen in Nieuw-West laten het nu toe om deze stap te zetten’.

Naast de vertoningen van wereldcinema, toegespitst op de bewoners van Amsterdam Nieuw-West, is educatie een belangrijke pijler in het aanbod van Oxville Cinema. Dehzad: ‘Wij willen de scholen in Nieuw-West betrekken bij ons aanbod door klassen uit te nodigen bij de filmvertoningen en daarna met hen in gesprek te gaan. Cinema kan een grote rol spelen in het verbreden van je horizon. De dialoog bevorderen we door verdiepingsprogramma’s aan te bieden rond de filmvertoningen in de vorm van inleidingen, nagesprekken en interactie met het publiek’.

Kosmopolitisch karakter
Theater De Meervaart vindt dat de kwaliteit en impact van podiumkunsten het best tot hun recht komen bij een directe interactie met de maatschappij. Daarom agendeert De Meervaart belangwekkende thema’s en ondersteunt het makers die aansluiten bij de samenleving van nu.

Jongvolwassenen van alle achtergronden geven aan dat zij zich bovenal Amsterdammer voelen[1]. Ze zijn trots op de culturele diversiteit, de tolerantie en het kosmopolitische karakter van Amsterdam. Deze waarden beoogt De Meervaart uit te dragen met haar programma’s. De filmprogrammering van Oxville Cinema sluit daar goed bij aan.

‘Met de komst van Oxville cinema gaat een langgekoesterde wens van De Meervaart en mij persoonlijk in vervulling’, aldus theaterdirecteur Andreas Fleischmann. ‘Nieuw West krijgt eindelijk haar eigen en op maat geprogrammeerde filmtheater. Ik zie uit naar de samenwerking met Oxville en naar een prachtig eerste filmseizoen in De Meervaart.’

 

[1] Bron: onderzoek Motivaction