Myriam (17) interviewt Paulus de Wilt

Serie: in gesprek met de stadsdeelwethouder

Nieuw-West – In de stadsdeelserie ‘bewoner interviewt wethouder’ is de beurt deze keer aan Paulus de Wilt (GroenLinks). De 17-jarige Myriam ait Said groeide op in Geuzenveld, gaat in Osdorp naar school en woont nu op de rand van West en Nieuw-West, in de Laan van Spartaan. Vanwege haar politieke interesse meldde zij zich aan om dit keer de stadsdeelwethouder te interviewen.

Tekst en begeleiding: Shirley Brandeis

Google, Youtube, Twitter… Niets was online veilig voor de Calandlyceum-scholiere. Ernstig goed voorbereid (“Ik wil slimme vragen stellen”) kwam Myriam naar het stadsdeelkantoor. Haar doel: de portefeuillehouder van Milieu, Groen, Wonen, Stedelijke vernieuwing en Kunst & Cultuur aan de tand voelen. Journalistieke ambities heeft ze niet, al zou ze een goede zijn gezien haar voorbereidingen voor het gesprek. De politiek heeft voor haar afgedaan. “De meeste politici maken de dingen mooier dan ze zijn en spelen spelletjes.” Ze weet momenteel niet wat ze wil worden. Ze zit in 5 HAVO, is goed in debatteren, ze is leergierig en nieuwsgierig. De Wilt kan zijn borst nat maken. De hoed aan de kapstok. Daarover later nog een vraag.

Myriam interviewt wethouder Paulus de Wilt

Myriam interviewt wethouder Paulus de Wilt

Wat wilt u als wethouder bereiken?

De Wilt: “Ik wil dat Nieuw-West écht een onderdeel van de stad wordt. Dat het niet als slaapwijk wordt gezien waar je niet graag wilt wonen. Nieuw-West is goed bereikbaar en kent unieke architectuur. Maar er mag wel wat meer reuring komen, vind ik. Meer horeca, meer markten, meer evenementen, kortom meer ontmoeting. Meer activiteit ook van groepen mensen die zelf aan de slag gaan in hun wijk. Neem de bewoners van de klusflat in de Staalmanpleinbuurt. Zij bepalen zelf hoe hun woning eruit gaat zien én ze bemoeien zich inmiddels ook met de buurt. Een goede zaak.”

Maar niet iedereen wil reuring, wat houdt die verandering tegen?

“Goeie vraag. Verandering roept nou eenmaal tegenstand op. Neem bijvoorbeeld de Sloterplas. Ik word dikwijls aangesproken door mensen die hier al pakweg vijftig jaar wonen. Of mensen die hier recent voor hun rust zijn komen wonen. Ik kan me voorstellen dat zij zich dan ergeren aan lawaai van anderen. Maar parken zijn bedoeld voor ontmoeting! De Sloterplas met het park eromheen vind ik een van de mooiste gebieden van Amsterdam. Maar het wordt zó weinig door Amsterdammers gebruikt. Alleen buurtbewoners maken er gebruik van.”

Maar het moet toch geen attractiepark worden.

“Dat zeg ik ook niet. Maar er kan zo veel meer. Veel Amsterdammers kennen het park niet eens. Als je op foto’s van vroeger kijkt, zie je duizenden mensen genieten van het park. Tegenwoordig gebeurt er weinig. Als oud-bewoners mij dan aanspreken over behoud van rust in het park, dan denk ik wel eens: ‘Ja maar vroeger accepteerden jullie de reuring wel’. Het park is te groot om een buurtpark te blijven. We kunnen het hier niet claimen voor onszelf. We moeten er meer mee doen. Neem tramlijn 13. Die zou door moeten rijden, langs de plas, richting Osdorp. Wat een uitzicht je hebt als je er langs rijdt!”

Daar gaat de rust.

“Maar het Sloterpark ligt in een stad. Kijk, deels moet je het rustig en ongerept houden. Neem bijvoorbeeld het Ruige Riet. Maar verder, we moeten er echt meer variatie in aanbrengen.”

En dat groene lintje op uw pak?

“Dat staat voor respect voor Moeder Aarde. Dat betekent niet niks doen met een park, maar de stad zo inrichten dat we het milieu niet schaden. Bijvoorbeeld door woningen goed te isoleren, zonnepanelen aan te brengen en dat soort investeringen.”

In crisistijd.

“Dat is mijn grootste uitdaging nu. Om in deze economisch slechte tijden voldoende geld te vinden om de gewenste stappen toch te maken.”

Waarbij u meer ruimte geeft aan de mensen om te pionieren, zo luidt uw visie.

“Op de stadsdeelwebsite staat: ‘In de overtuiging dat mensen heel goed weten wat ze zelf willen, is de ruimte om te pionieren vergroot.’ Dat zie je echt in de wijken. Mensen kunnen het zelf. Als je als overheid iets beschikbaar stelt, komen er vanzelf mensen op af. Neem de zelfbouwkavels in Geuzenveld. Daar kwamen vooral Turkse bewoners op af. Terwijl de gedachte vooraf was dat alleen elitaire kaaskoppen daarvoor te porren zouden zijn. Nee dus.”

Waar bent u in uw werk het meest trots op?

“Het feit dat mensen meer en meer anders naar Nieuw-West gaan kijken. Ook binnen de ring ziet men dat dit gebied potentie heeft. En ook bewoners hier. Neem het Van Eesterenmuseum in Slotermeer, dat bezoekers met andere ogen naar deze wijk laat kijken. Neem de transformatie van kantoren naar broedplaatsen, studentenwoningen en hotels. De ambitie vier jaar geleden om meer jongeren en studenten aan te trekken leek te hoog gegrepen. Maar het is gelukt.”

Maar er is nog veel te doen. U wilt het liefst door als wethouder.

“Ik ben lijsttrekker bij de komende verkiezingen en ik hoop dat we voldoende zetels halen, ja.”

Ik zou u adviseren vooral zichtbaar te zijn komende tijd.

“Bedankt voor de tip.”

Met hoed?

“Altijd met hoed. Ik draag al petten sinds mijn achttiende. Later werd dat een hoed. Lekker warm in de winter en goed tegen de zon in de zomer.”

Eerder verscheen in deze serie het gesprek met wethouders Els Verdonk, Ronald Mauer en Jesse Bos.

  1 comment for “Myriam (17) interviewt Paulus de Wilt

  1. Hans Staphorsius
    12/03/2014 at 10:58

    Mooi interview met onze lijsttrekker Paulus de Wilt, die zijn persoonlijke mening mooi kwijt kon door de goede vraagstelling van Myriam. Binnen GroenLinks Nieuw-West wordt er nog wel verschillend gedacht over de mate waarin meer Horeca en/of Evenementen passen in ons Groene Stadsdeel. Maar dat er meer mensen moeten/ kunnen komen genieten van onze mooie Tuinsteden (met respect voor het bijzondere karakter daarvan) wordt breed gedeeld. Het grote schrikken was wat mij betreft dat een 17 jarig meisje (die nog niet eens mag stemmen) al roept dat de politiek voor haar heeft afgedaan. Volgens mij is er iets structureel mis in ons (voortgezet) onderwijs en de opvoeding, als de jeugd er zo over denkt. Ze zou de pest in moeten hebben dat ze nog niet mag stemmen en er naar uit moeten kijken, dat zij de stad, het land en de wereld mede mag en kan veranderen, door haar stemgedrag!! Laat iedereen in elk geval gaan stemmen de 19e. Er is keus genoeg, ook op partijen die de kans om iets fout de doen nog nooit hebben gehad!! Hans Staphorsius, Amsterdam Geuzenveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.