Museum Stoomgemaal op 8 oktober weer de hele dag open 🗓 🗺

Meest recent
Stoomgemaal Halfweg Map

Zondag 8 oktober is het Stoomgemaal Halfweg weer van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend en tijdens deze openstelling start de stoommachine om 11.30 uur weer.

Proef zelf de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo als vroeger in werking is: het helse kolenvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water voort gestuwd door zes enorme schepraderen die samen maar liefst anderhalf miljoen liter water per minuut uitslaan. Letterlijk binnen handbereik speelt zich hier waterbeheer van weleer af. Hier kunt u (jong en oud) aan de weet komen welke belangrijke rol het stoomgemaal had in de waterhuishouding van de Haarlemmermeer en het waterschap Rijnland en hoe nauw het verbonden was met de geschiedenis van de Haarlemmermeer.

foto Peter Vreeswijk

foto Peter Vreeswijk

En de kinderen worden zeker niet vergeten: modelstoommachines, de ‘meterman’ die proefjes doet, de Smit die gloedvol verteld over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren. De vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

Uniek is ook dat dit stoomgemaal als enige een treinstation op steenworp afstand heeft. Een bezoek op 9 oktober aan het stoomgemaal is meer dan een belevenis.

U vind ons Stoomgemaal Halfweg, Haarlemmermeerstraat 4, te Halfweg. www.stoomgemaalhalfweg.nl