Mooier groen voor heel Nieuw-West

Een flinke financiële impuls vanuit de gemeente maakt het mogelijk achterstallig groenonderhoud aan te pakken. Aan de afdeling ‘Instandhouding en Gebruik’ de eer en taak om drieduizend in kaart gebrachte groenlocaties in Nieuw-West op te laten knappen. In Geuzenveld zijn de werkzaamheden vorige maand van start gegaan.

Shirley Brandeis

Hij merkte al dat er wat gebeurde rond zijn huis aan de Cort van der Lindenkade. Een groene omgeving is het, maar wel met plekken waar er nodig wat gedaan moet worden, vindt Frans die er vierendertig jaar woont. “Ik dacht wel eens: wanneer wordt dat eens opgeknapt?” Hij is er blij mee, vertelt de bewoner aan Jacco de Frel, programmeur Groen van beroep, die hem op de plattegrond laat zien waar en wat er wordt verbeterd.

Niets doen is geen optie

“Het groen moet gewoon technisch op orde zijn,” zegt Jacco tijdens een wandeling met de krant door de buurt. Waar dat niet op en in orde is, werd al eerder in kaart gebracht. Na een financiële toezegging vanuit de gemeente – uit een potje waar ook andere stadsdelen buiten de ring van profiteren – kon er een plan van aanpak worden gemaakt. Een plan voor een complete groenrenovatie van maar liefst drieduizend plekken in Nieuw-West. De Frel: “Het toegezegde budget is voor het jaar 2018. Helaas kunnen we daarbinnen niet alle drieduizend locaties opknappen. Maar wel een flink deel, waaronder nu ruim honderd in Geuzenveld, tussen de Cort van der Lindenkade, de Haarlemmerweg, de De Savornin Lohmanstraat en de Colijnstraat.” Niets doen is geen optie, benadrukt Jacco de Frel. “Sommige stukjes groen moeten beschermd worden tegen een verdringende klimop of tegen zaailingen die  uitgroeien tot grote bomen.” Met de huidige maatregelen kan het er weer vijfentwintig jaar tegenaan, waarbij regulier onderhoud – het verwijderen van onkruid en zwerfafval – uiteraard geregeld plaats zal vinden.

Jacco de Frel bij een van de vele groenvakken die verbeterd worden

Meer fleur en kleur

Groen was wat Jacco de Frel zag toen hij in 2009 in Nieuw-West kwam werken. “ik zag een tuinstad met enorm veel doordacht aangelegd groen.” Z’n hand wijst vanaf de De Bazelhof alle kanten uit. “Overal hier zie je groen. Als je hier woont, loop je vanuit je achtertuin door een aaneenschakeling van groene elementen zo het landelijk gebied in.” En dat mag zijn team mooier maken. Drie weken geleden ging na een lange tijd van rapporteren, onderzoeken en plannen maken de uitwerking van start. Aannemers zorgen er nu voor dat de 50.000 (!) bestelde beplantingen op tijd op locatie zijn. Medewerkers van de Werkbrigade, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (en met groenervaring) werken, en gemeentemedewerkers doen de rest. Zoals Lesley, normaal straten aan het maken, nu tijdelijk behept met het egaliseren van de grond, waar drie soorten kunstmest in is gestrooid. Bewoners reageren leuk op zijn aanwezigheid en die van zijn collega’s, vertelt hij. “Mensen zijn nieuwsgierig naar wat we doen. Zeker als we eerst groen weg hebben moeten halen. Maar als we uitleggen dat het weer mooi en beter wordt, zijn ze er erg blij mee.” Meer fleur en kleur komt er in de wijk terug, weet Jacco. Meer bloemen die aantrekkelijk zijn voor insecten, zoals de vlinderstruik. Ook hij merkt dat bewoners blij zijn met het onderhoud. “Soms schrikken ze van het weghalen van begroeiing, waardoor hun huis erg in het zicht komt. We kunnen hen geruststellen dat er beplanting terugkomt. Waar nodig is, bekijken we ook of zogenoemde achterpaadjes tussen hun tuin en het groen nog wenselijk zijn. Soms is een doorsteekje bij een huis voldoende voor een bewoner.”

Genieten

Elk stukje groen, in vaktaal plantvak genaamd, heeft een eigen aanpak. Aan de Aalbersestraat krijgt een vak na de bloei van een sering en een Drents kersenboompje volop bloeiende rozen. Aan de Jan de Greefstraat wordt een vak sinds kort omringd door een hoge richel. Wie er ooit – fout – parkeerde, kan nu niet meer de auto half op het groen kwijt. In het groen aan de Marga Klompélaan wordt een alles verstikkende klimop teruggedrongen. Wie denkt dan klaar te zijn, heeft het mis. “Terwijl we dan de beplanting in de volgende wijken in Nieuw-West aanpakken, is in dit deel van Geuzenveld het gras aan de beurt. Kale plekken worden ingezaaid, kuilen opgevuld. Dat moet voor de zomer gebeuren, zodat het nog allemaal kan ontkiemen voor het echt warmer wordt.” En dan pas begint het trotse terugkijken voor Jacco en collega’s. Hij kijkt er naar uit. “Als die eerste groene waas in de loop van het voorjaar zichtbaar wordt en we zien al die plantjes mooi op een rij… dat is genieten.”