Monster Sloterplas slaat toe!

Nou, dat zou een van de verklaringen kunnen zijn voor het kopje onder gaan van de fontein van de Sloterplas. In de nacht van 25 op 26 oktober is namelijk het drijvende ponton, waar de fontijn op rust, gezonken. Het zinken van de fontijn is opmerkelijk omdat de drijvers van het ponton onafhankelijke luchtkamers zijn. Mocht er één drijver lek zijn, dan kunnen de andere twee drijvers het ponton nog met gemak boven water houden. Dat alle drie de drijvers tegelijk lek slaan is erg onwaarschijnlijk.

Monster Sloterplas slaat toe!

 

Met behulp van duikers is de complete fonteininstallatie vorige week van de bodem van de Sloteplas gevist. Onderzoek laat zien dat de drijvers door de druk van de Sloterplas zijn geïmplodeerd. Nu komt het interessante: imploderen kan alléén gebeuren wanneer er in de drijvers lucht heeft gezeten. De druk aan de binnenkant (lucht) is namelijk lager dan de druk van het water aan de buitenkant. Hoe dieper de drijver zinkt, hoe meer deze drijver wordt samengedrukt door de druk van het water. Maar… als drijvers vol met lucht zitten… dan zinken deze niet, toch? Tevens, als de drijvers vol waren gelopen met water en daarom zonken waren deze niet geïmplodeerd. De druk is immers aan beide kanten hetzelfde (aan de binnen- en buitenkant van de drijver zit water).

 

Het stadsdeel staat voor een raadsel. Heeft u een idee hoe dit heeft kunnen gebeuren? Is er dan toch een monster actief in het water van de plas? Laat het ons weten via onze website: www.nieuwwest.amsterdam.nl/fontein

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.