Minister Opstelten deelt certificaat Politie Keurmerk Veilig Wonen uit in Overtoomse Veld

Maandag 2 maart bracht Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) een werkbezoek aan stadsdeel Nieuw-West. Een onderdeel van het werkbezoek was de problematiek van woninginbraken in het stadsdeel. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft 

de ‘hotspotbenadering’ als onderdeel van het Masterplan Woninginbraak Nieuw-West financieel ondersteunt. De totale aanpak tegen woninginbraak heeft in Nieuw-West geresulteerd in een daling van 22% ten opzichte van 2013.

De Minister reikte samen met bestuurscommissievoorzitter Achmed Baâdoud (Veiligheid) en woningstichting De Key een certificaat van het Politiekeurmerk Veilig Wonen uit aan een bewoonster van de Jan Tooropstraat in Overtoomse Veld. Bij 35 woningen van woningstichting De Key in de wijk Overtoomse Veld zijn met het traject Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) maatregelen genomen om woninginbraak tegen te gaan zoals de installatie van dievenklauwen, nieuw hang- en sluitwerk, verlichting en deurspionnen.

Daarmee is voor de wijk Overtoomse Veld een daling van 50% gerealiseerd ten opzichte van 2013.

 

Achmed Baâdoud: ‘In 2012 hebben we samen met politie, de Federatie van woningcorporaties en de woningcorporaties in Nieuw-West het Masterplan Woninginbraak Nieuw-West opgesteld waar concrete acties instaan. We hebben de stijgende trend weten te keren in 2014, maar we zijn er nog niet. Toepassing van het Politiekeurmerk Veilig Wonen is de meest kosteneffectieve maatregel en verkleind de kans op inbraak met 90%. Het zou mooi zijn als we daar de komende jaren nog een slag kunnen maken.’

 

Het stadsdeel zet samen met de politie, de Federatie van woningcorporaties en de oningcorporaties al jaren verschillende maatregelen in om het aantal woninginbraken te laten dalen. Zo kreeg de minister maandag tevens een presentatie van het programma ‘Pak Je Kans’, waar ook ex-inbrekers aan deelnemen. Een van de deelnemers van ‘Pak je Kans’ vertelde de minister hoe ‘Pak Je Kans’ hem uit het criminele circuit heeft gehouden. Het programma richt zich vooral op jongeren uit de Top 600 en telt vanaf de start in maart 2013, 258 deelnemers, waarvan er nu nog 131 in het traject zitten.