Minder inbraken door Donkere Dagen-offensief in Nieuw-West

Het aantal inbraken in Nieuw-West is in de afgelopen ‘donkere dagen-periode’ met bijna de helft gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat is te danken aan het Donkere Dagen-offensief, waarin het stadsdeel samenwerkt met de politie om inbraken te voorkomen. 

Het Donkere Dagen offensief loopt in alle stadsdelen van eind november tot en met eind februari. Het is een bekend gegeven dat tijdens de donkere dagen in de winter er meer inbraken plaatsvinden. In de Kerstvakantie van 2015 heeft het offensief geleid tot een daling van inbraakcijfers van maar liefst 49% minder inbraken in Nieuw-West ten opzichte van 2014. Concreet betekent dit een daling van 55 naar 28 inbraken.

25000 woningen

Tijdens het Donkere Dagen-offensief  bezochten preventieteams van stadsdeel Nieuw-West maar liefst 25000 huishoudens om hen te informeren over inbraakpreventie. De mensen die niet thuis waren, kregen informatie in de brievenbus. Bewoners kregen tips en trucs om inbraak te voorkomen. Daarnaast ontvingen zij ook een tijdschakelaar in een zogenaamde preventie-envelop. 

Fake Tv’s

Aan het begin van het  Donkere Dagen-offensief  ontvingen  ruim 500 bewoners van Nieuw-West een dummy televisie om inbrekers af te schrikken. Het stadsdeel startte als eerste gemeente met  het uitdelen van een fake TV. Het toestel bootst de lichteffecten van een televisie na, waardoor inbrekers denken dat er iemand thuis is. De actie met  fake Tv’s wordt op 24 maart herhaald in  het zogenaamde Bluebanddorp in Slotervaart, waar de voorzitter van de bestuurscommissie Achmed  Baâdoud van 13.30-14.30 uur aanwezig zal zijn voor de uitreiking van de Tv’s.

Babbeltruc kwartet

Niet alleen in de maanden van het offensief zet Stadsdeel Nieuw-West zich samen in met de politie tegen inbraak en overvallen van woningen. Bewoners worden hier ook rond de zomervakantie geattendeerd op het beveiligen van hun woning. Maar er wordt ook aandacht besteed aan babbeltrucs bij senioren. Zo introduceerde het stadsdeel in samenwerking met de gemeente Utrecht in oktober 2015 het babbeltruckwartet. Dat wordt nog steeds uitgedeeld bij bijeenkomsten die gaan over inbraak en veilig wonen.