Michèl Tromp (VVD) neemt na 9 jaar afscheid lokale politiek

Fractievoorzitter Michèl Tromp (VVD) heeft na 9 jaar trouwe dienst in de bestuurscommissievergadering van 7 april afscheid genomen van de lokale politiek. Hieronder zijn afscheidsspeech.

“Ik heb 9 jaar met veel plezier en inzet de liberale waarden mogen verdedigen, ja, zelfs vertegenwoordigen in het stadsdeel Nieuw-West. In die tijd heb ik ruim 400 persberichten, 150 mondelinge vragen en 600 moties en amendementen geschreven of ben er co-auteur van geweest.

In het afgelopen jaar beleefde ik een van de heftigste perioden in mijn leven. Zoveel zaken gebeurden in mijn privéleven, dat ik toen al met de politiek wilde stoppen, maar terwijl ik in die emotionele achtbaan zat, vroeg mijn partij aan mij om toch weer de kar te trekken en lijsttrekker te worden. Ik houd van mijn partij, ik ben betrokken bij mijn buurt en zet mij graag in voor het stadsdeel, dus heb ik ja gezegd. Ik wilde ook wel eens mijn partij weer de plek geven die het toekomt. In de coalitie. En zo ging ik de verkiezingen in, terwijl er zoveel mist omheen hing (denk aan de omvorming van de stadsdelen naar bestuurscommissies).

Deze keer zitten we weer niet in de coalitie. Ik ben echter geen gebroken of verzuurde man. Ik blijf vechten voor de ware liberale waarden, maar dan via andere paden. De beginselen van de partij zijn mij veel waard. Vrijheid. Verantwoordelijkheid. Sociale gerechtigheid. Verdraagzaamheid. En, voor mij de belangrijkste: gelijkwaardigheid. Veel met name linkse partijen willen ongelijke gevallen gelijk behandelen. Dat kan niet. Je moet de zaken op de eigen merites blijven beoordelen. Daarin kan het niet anders dan dat je soms onderscheid moet maken tussen de diverse groepen en individuen onderling. Let wel: ik veroordeel Wilders ook als hij schreeuwt dat er minder Marokkanen moeten komen. Maar ik zou met hem mee kunnen vechten als hij schreeuwt dat we criminaliteit en misstanden harder moeten bevechten.
Die nuance heb ik ook altijd nagestreefd binnen de politiek; binnen mijn partij; binnen mijn fractie. Het is jammer om te moeten constateren dat je in die zin soms de heftigste gevechten moet leveren met partijgenoten. En ik realiseer me dat de VVD in die zin soms de indruk wekt niet met één mond te spreken. Toch ben ik er trots op dat wij liberalen discussies niet in de kiem smoren, maar juist zien als middel om te komen tot een goed afgewogen standpunt.

Thuis heb ik een tegeltje hangen. Mijn fractie heeft mij dat jaren geleden eens cadeau gedaan; ik schijn het een keertje tijdens een borrel te hebben gezegd. Er staat op: “Als politiek niet meer leuk is of geen uitdaging meer biedt, dan stop ik er mee.”
Ik realiseer me, dat die tijd nu is gekomen voor wat betreft de bestuurscommissie Nieuw-West. Ik geef er gelijktijdig ook ruimte mee voor de nieuwe fractie om te bouwen aan een toekomst voor de partij in Nieuw-West. De partij is niet afhankelijk van Michèl Tromp, Michèl Tromp is niet afhankelijk van de partij. Met mijn partner, mijn kinderen, mijn initiatieven zoals Pink Nieuw-West, zal ik zeker niet in een zwart gat vallen, maar eerder belanden op een grote roze wolk!

Ik wens het nieuwe Dagelijks Bestuur veel succes bij het behalen van de doelstellingen die in de Stopera worden geformuleerd. Maar bovenal wens ik alle bestuurscommissieleden toe dat ze toch vooral het plezier in de politiek blijven houden, zoals ik dat jarenlang heb mogen ervaren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.