Met de scootmobiel op stap

Geuzenveld – ‘Wat zou ik graag eens met een ambtenaar een tochtje met de scootmobiel maken’, schreef de 89-jarige Truus schutte-van Soest aan het stadsdeel. Vorige maand liep dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk mee door de buurt, over hobbels en randjes, langs gaten en putten.

Shirley Brandeis

Heen en weer geschud wordt ze. “En dat doet pijn.” Truus Schutte is oud-duoraadslid en altijd betrokken geweest bij buurt en bewoners. Nu ze zelf sinds anderhalf jaar per scootmobiel haar weg vervolgt, merkt ze hoe lastig sommige wegen zijn. Onafgemaakte herprofileringen, weggehaalde putdekseltjes, gleuven in niet goed aangesloten stoeptegels… Schutte is inmiddels ervaringsdeskundige en toont haar ongemak – en dat van andere scootmobielers – graag aan stadsdeel en lokale pers. “In de hoop dat men er wat aan doet.”

Dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk en collega’s ontfermen zich over de pijnpunten van Truus Schutte

Kedeng
Pijnpunten noemt ze met humor de plekken die ze dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk aanwijst tijdens de tocht samen door de buurt. Stadsdeelmedewerkers Albert Niezen  en Jeroen Bouman noteren en lopen mee. “Aan veel dingen kunnen we wel wat doen, helaas niet aan alles,” zegt Niezen. “Soms zit je met waterafvoer, waardoor een gleuf niet kan worden gedicht.” En dat geldt nou net bij het op een na grootste obstakel dat Schutte op haar route tegenkomt: de oversteek bij de Burgemeester Roellstraat vanaf het Eendrachtspark. Kedeng, klinkt het, waarna er nog eentje volgt. “Dat doet pijn je rug, en ik heb niet eens iets aan m’n rug.”

Hagen en roosters
Wortelopdrukken, de plekken waar boomwortels de straat omhoog duwen, zijn bekend bij het stadsdeel. “Zodra we ze allemaal in beeld hebben, kunnen we die allemaal in ene aanpakken.” Maar de losse tegels die na straatopbrekingen  overblijven niet. Het wordt genoteerd. Op bepaalde plekken is de scootmobielrijdster tevreden. Na haar brief zijn enkele oneffenheden al aangepakt. Of er ook wat aan de hagen bij het Kruisherenpad kan worden gedaan. “De ooghoogte van een scootmobieler is lager dan van een fietser, ik zie het verkeer niet goed aankomen.” Wordt binnenkort gedaan, weet ze nu. Onderweg neemt Schutte nog wat fout buiten gezet grof vuil mee. Bouman noteert, want het is inderdaad niet de dag om dat neer te zetten. Als grande finale komen de wildroosters aan de Nico Broekhuysenweg. Drie stuks, Schutte heeft ze ooit ‘genomen’, maar “dat nooit weer!” Doodeng, dus ook het stadsdeel laat ze haar rijkunsten hierop niet zien. Een aandachtspuntje. Het is genoteerd.

Meldingen in de openbare ruimte kunt u doorgeven via www.amsterdam.nl (formulier Melding Openbare Ruimte), via het telefoonnummer 14 020, bij de balie van het stadsloket of met de app Verbeter de buurt op de smartphone.