Meer maatjes voor meer gezelligheid in de stad

VCA deelt in Nieuw West 120 flessen met brieven van eenzame mensen uit  

Eenzaamheid is een groot probleem, ook in Amsterdam. Tijdens Burendag op 24 september gingen de medewerkers van Vrijwilligers Centrale Amsterdam in Nieuw West op pad om flessenpost uit te delen: verhalen van mensen die om verschillende reden een maatje willen. Om hen gezelligheid te geven, steun of toeverlaat. 

Flessenpost, verzamelde verhalen van eenzame Amsterdammers op zoek naar een maatje, om mee te kletsen, koffie te drinken of een rondje te wandelen. Met een bakfiets vol met flessen deden zij Mannencentrum Daadkr8 aan, waar een open dag werd georganiseerd, een braderie in Osdorp en Huis van de Wijk het Anker. De mensen reageerden heel positief op deze actie op Burendag.

Burendag is voor veel mensen een begrip, zij kennen het van de spotjes op tv. En zij willen best een maatje zijn voor iemand in de buurt. Een meneer met zijn gezin was extra blij met zijn flessenpost. “Dit is een hele goede actie, als ik aanbel bij mijn buurvrouw om haar te eten te vragen, schrikt ze, en zegt nee. Terwijl wij het gezellig vinden als er mensen aan tafel komen. Nu heb ik een fles met een verhaal van iemand die wel wil dat we samen eten!”

In totaal zijn er 120 verhalen uitgedeeld.

11 procent
Uit recente cijfers blijkt dat elf procent van de Amsterdammers eenzaam is. Dat zijn 85.000 mensen. Onder ouderen is dit meer dan veertig procent. Ook steeds meer jongeren voelen zich eenzaam. Eenzame mensen ervaren te weinig betekenisvolle relaties met anderen.

Op bezoek
Als maatje kun je daar iets aan doen. Een maatje is een vrijwilliger die één keer per week op bezoek gaat bij iemand die eenzaam is. Je maakt een praatje, doet samen een hobby zoals misschien postzegels verzamelen. Of jullie gaan er samen op uit: denk aan een bezoek aan de markt, een wandeling door een park. Op die manier bouw je een band op en geef je de ander een iets gezelliger leven.

Er zijn in Amsterdam vele maatjesprojecten: zij koppelen jou aan één van hun cliënten. Dat kunnen bijvoorbeeld jongeren, (ex) daklozen, mensen met een beperking, ouderen of migranten zijn.

 

Word ook maatje! Kijk op www.vca.nu/wordookmaatje