Meer gezonde keus bij Albert Heijn

Serie: Op weg naar een gezonde leefomgeving

Overal om ons heen liggen de culinaire verleidingen op de loer. In Slotermeer slaan bewoners en ondernemers de handen ineen en kijken zij samen hoe de omgeving gezonder te maken. Bijvoorbeeld door in de lokale supermarkt samen met de assistent-manager te kijken wat goed gaat en wat beter kan. Ruth Weijermars uit Slotermeer stapte de Albert Heijn in winkelcentrum Plein ’40-’45 binnen. “De keus blijft aan de klant, maar we maken een gezonde keus wel mogelijk.”

 

Door: Shirley Brandeis (in opdracht van stadsdeel Nieuw-West)

 

Ze woont sinds haar studententijd in Slotermeer, inmiddels in een eengezinswoning, en ziet de Albert Heijn op het plein als ‘haar’ supermarkt. Reden genoeg om er binnen te stappen voor overleg met de manager. Ruth trof er assistent-manager Jorit Schellens (sinds begin dit jaar werkzaam bij de supermarkt) aan. “Hij reageerde meteen positief. Ik hoorde dat Albert Heijn al veel doet om het gezonde aanbod aan te prijzen. En Jorit zit vol ideeën om dat nog beter te doen.”

Assistent-manager Jorit Schellens en bewoner Ruth Weijermars tussen de gezonde producten bij Albert Heijn

Een gezond aanbod
Sinds februari is een groep bewoners bezig hun buurt gezonder te maken. Deze zogenoemde buurtnudgers gaan met ondernemers in gesprek over het aanbod in hun zaak, over de noodzaak van een gezond aanbod en hoe die te presenteren in hun winkel of horecazaak. ‘Ondernemers voor een Gezond Amsterdam’ is de naam van het overkoepelende, stedelijke programma, dat in Slotermeer goed wordt ontvangen door ondernemers. Ook bij Albert Heijn.

Een gezonde keus
“Je hebt als retailer veel invloed op de aankopen van je klanten, al heb je dat niet altijd door,” zegt Jorit Schellens. “Daarom willen we echt goed kijken hoe we als Albert Heijn bij kunnen dragen aan een gezonde leefomgeving. Als supermarkt nemen we graag die verantwoordelijkheid, al loop je soms tegen grenzen aan.” Ruth begrijpt die grenzen. “Het is een grootwinkelbedrijf, afhankelijk van leveranciers ook. Niet alles kan, maar de stappen die men wil nemen, zijn fijn!” Trots toont Jorit het koelschap ‘Voor onderweg’, waar op advies van Ruth nu ook flesjes water zijn toegevoegd. Wie snel wat wil meenemen, hoeft niet per se een energierijk drankje te pakken. Jorit: “De keus blijft aan de klant, maar we maken een gezonde keus wel mogelijk.” Al voor Ruth en het programma ‘Ondernemers voor een Gezond Amsterdam’ op zijn pad kwam, vond Jorit dat het niet kon; de hoog opgestapelde displays vol calorierijke drankjes. Ook is onlangs het aantal snoepmeubels bij de kassa’s gehalveerd en krijgt de klant bij het eindpunt van het bezoek voortaan een gezonde aanbieding te zien. De snoeptomaatjes zijn deze week in de aanbieding (nog geen twee euro voor een hele emmer) en een flesje water neem je voor 35 cent mee. Hartstikke gezond.

Een gezond systeem
Ruth ziet de kleine, maar positieve veranderingen in haar supermarkt. “Vroeger stond er bij binnenkomst meteen een aanbiedingstafel vol donuts. De ingang van de supermarkt straalt tegenwoordig ‘gezond’ uit. De groente- en fruitafdeling is nog aantrekkelijker geworden.” Dat komt onder andere door het dry misting systeem in dit filiaal. Trots laat de assistent-manager het zien; de mistige wolkjes die zich non-stop over de paprika’s en gezonde buren uitspreiden. Jorit: “Het is een pilot, we hopen de producten zo nog meer aantrekkelijk en houdbaar te maken door de hogere luchtvochtigheid.” Met een schuin oog op de plastic zakjes die klanten in groten getale van de rol afritsen: “Er wordt gekeken of we dat af kunnen schaffen.” Wat Ruth betreft kan dat meteen. “Ik neem gewoon een eigen netje mee van huis voor de appels en peren.”

 

Op 17 juni staat de Blend Market op Plein ’40- ’45 in het teken van de gezonde leefomgeving. Een speurtocht voor kinderen leidt hen langs ondernemers die gezond bezig zijn, zoals de Albert Heijn, waar een gratis flesje water verkrijgbaar is.

 

Meer weten over de buurtnudge? Neem dan contact op met Cecile Boer, buurtmanager ‘Zo blijven wij gezond’ in Geuzenveld en Slotermeer, via cecile.boer@amsterdam.nl en 06-30145734.