Mbo’ers willen graag de zorg in

Amstelring is afgelopen zomer overstelpt met aanmeldingen voor de opleiding verzorgende niveau 3. De ouderenzorgorganisatie heeft het aantal opleidingsplaatsen verdrievoudigd. Volgens bestuursvoorzitter Eric Hisgen heeft Amstelring zelfs dertig mensen die zich hadden aangemeld, moeten teleurstellen.

De eerste zestig eerstejaarsstudenten zijn hun opleiding verzorgende niveau 3 inmiddels gestart. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar. Hisgen: “Mbo’ers zijn de vaste kern van de ouderenzorgsector en we zijn er enorm trots op dat zoveel meer jonge mensen bij ons dit mooie vak willen leren.”

De studenten krijgen een driejarige werk-leerovereenkomst met Amstelring. Tijdens de opleiding worden lessen op school afgewisseld met werk. Daardoor kan het geleerde direct in de praktijk worden gebracht, onder het toeziend oog van een Amstelring-medewerker.

Ervaringsplaats

Hisgen: “Blijkbaar is er een ommezwaai gaande in Nederland. Niet alleen de hbo-v’s, maar ook de mbo-opleidingen kregen dit schooljaar meer aanmeldingen. Het is aan de zorgorganisaties om voor al deze leerlingen en stagiaires een ervaringsplaats te creëren. En dat is nog een hele uitdaging, want iedere leerling en stagiaire moet persoonlijk begeleid worden door iemand die daartoe bevoegd is en die er tijd voor heeft. Vooral dat laatste is de bottleneck. We hebben net als alle zorgorganisaties veel openstaande vacatures, dus het is krap op de werkvloer. Daarom kunnen we gewoonweg niet plots nog meer nieuwe leerlingen en stagiaires opvangen. Een 300 procent stijging is voor nu het maximum.”

In het schooljaar 2016-2017 begeleidde Amstelring 438 BOL-stagiaires, 140 hbo-v-stagiaires. De organisatie had 89 BBL-ers in dienst. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg die grotendeels op school plaatsvindt. BBL, de Beroepsbegeleidende Leerweg, vormt een combinatie van werken en leren. De student is dan in dienst van een erkend leerbedrijf. Daarnaast studeerden er negentien eigen medewerkers van Amstelring voor het hbo-v niveau-5-diploma.

In het schooljaar 2016-2017 begeleidde Amstelring 438 BOL-stagiaires, 140 hbo-v-stagiaires.