‘Loesje’ verovert Nieuw Sloten

Nieuw-West – Vorige week maakten buurtbewoners en professionals van The Matrixx en het Huis van de Wijk België een plakronde van ‘Loesje posters’ door de wijk Nieuw Sloten. Daarmee rondden zij de workshop af, die zij al maanden eerder gevolgd hadden.

“Ja, leuk” zeiden vijf bewoners en evenzoveel professionals uit de wijk toen Marlies Wijnen, initiatiefneemster van de creatief schrijven workshop, hen vroeg of ze wilden meedoen. Onder het motto ‘Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn!’ geeft Loesje workshops door heel het land. Leren op een positieve manier naar onderwerpen te kijken. Met als doel dat de deelnemers samen een of enkele korte, positieve slogans bedenken die bij de groep passen. De Regiegroep Bewonersinitiatieven Nieuw Sloten stelde budget beschikbaar.

Negativiteit ombuigen

Marlies: “Begin dit jaar, nog vóór Corona, heerste er in Nieuw Sloten niet altijd een positieve sfeer’. Dat uitte zich onder meer in een niet-aflatende stroom van grote en kleine irritaties en klachten op sociale media; vooral op Facebook. Bewoners of gemeente konden geen enkel nieuw onderwerp ‘posten’, of ze werden verbaal aangevallen door andere bewoners, die goede bedoelingen direct in twijfel trokken. Terwijl er zoveel goeds en leuks gebeurt in onze wijk. Verovering door ‘Loesje’ was het minste wat de wijk nodig had.”

Twee slogans uitgekozen

Aan het eind van de creatieve schrijfdag kwamen uiteindelijk drie slogans bovendrijven, waarvan er twee gekozen zijn:

  1. ‘Buurthuis: Na het eerste contact bestaat de vreemdeling niet meer’.
  2. ‘Verliefd in Coronatijd: Hé Cupido, geef die pijl en boog eens’.

De eerste slogan is opmerkelijk omdat deze een positieve ingang geeft voor een discussie in Nieuw Sloten over de huisvesting van een groep ‘Ongedocumenteerden’ in de wijk, die voor half november gepland staat. De derde poster ging ervan uit dat we de Coronacrisis al achter ons gelaten hadden. Dat duurt nog wel even…

 

Eindelijk plakdag

Het duurde ook even, voordat in Coronatijd een geschikt moment gevonden werd om de posters in de wijk te verspreiden. Maar vorige week was het zover. Met een flinke bult wind om de oren, werd de eerste poster gezamenlijk geplakt in het hart van Nieuw Sloten, op het Belgiëplein. Marlies: “Nooit gedacht dat ik op mijn leeftijd nog zou gaan ‘aanplakken’; missie geslaagd!” Daarna ging men in twee groepen de wijk door om ook andere posters van ‘Loesje’ op te hangen.

Binnenkort gaat de groep zich beraden op volgende acties om de buurt te verblijden en te inspireren. Alle suggesties zijn welkom, bij voorkeur via e-mail: belgie@eigenwijks.nl.

CEES FISSER