“Lichamelijk in balans? Zorg dan ook voor je mond”

Mellanie Vonk 2 jaar met tandprothetische praktijk in Badhoevedorp

Anja Maas

Badhoevedorp. Als je ouder wordt, merk je dat je lichaam minder lief voor je wordt. Een pijntje hier, een pijntje daar, sneller ziek worden … helaas, het hoort er bij.

Wie daarmee wordt geconfronteerd, wil er iets aan doen. “Denk er dan eens aan “ zegt Mellanie Vonk, “dat de oorzaak soms ligt in je mond. Veel mensen verwachten dat niet.”

Ze vervolgt: “Houd je mond dus gezond. Ontstoken tandvlees of slechte tanden en kiezen kunnen vaak zorgen voor klachten op andere plaatsen in je lichaam. Het is echt waar. Alles houdt nu eenmaal verband met elkaar. Ik zeg altijd: een goede lichamelijke balans begint in je mond. Als daar problemen zijn en je kunt die aanpakken, is er vaak veel opgelost. In principe geldt dat voor iedereen, maar het is zeker erg belangrijk voor ouderen. Hun lichamelijke situatie vraagt nu eenmaal extra aandacht, dus ook hun mond.”

Mellanie Vonk opende twee jaar geleden haar bedrijf “Tandprothetische praktijk Vonk”, te vinden aan de Sloterweg. Nummer 20a is het exacte adres en veel Badhoevedorpers weten haar inmiddels  prima te vinden. “Mijn droom was een eigen bedrijf. Die is hiermee uitgekomen. Waarom Badhoevedorp? Om dat het hier niet zo grootschalig is. Het is een plaats met nog een echt dorps karakter, met aandacht voor ‘ons kent ons’. Daar hou ik van, ik vind het prettig om met klanten een band op te kunnen bouwen.”

Die klanten vinden bij haar een mooie, eigentijdse praktijkruimte, met een huiselijke uitstraling. “Het is erg laagdrempelig. Iedereen kan binnenlopen met een vraagje over mondhygiëne of voor een advies”, zegt Mellanie. “En als er echt iets gedaan moet worden, maak je een afspraak.”

Welkom zijn mensen die een kunstgebit nodig hebben of rondlopen met een (kunst)gebit dat problemen geeft. “Een gehele of gedeeltelijke boven- of onderprothese? Een frame, een plaatje, een gebitsprothese op implantaten, reparaties en aanpassingen van een kunstgebit? Er is altijd een oplossing.” Mellanie Vonk werkt samen met alle tandartsen in de omgeving. “Overleg is nodig als je tot een goed resultaat wilt komen. Een niet-passend kunstgebit is vreselijk. En het is nergens voor nodig.” Wat ook niet nodig is, is – in afwachting van een eerste kunstgebit – rondlopen met een mond zonder tanden. “Mensen vinden dat vaak een nachtmerrie. Begrijpelijk, en het hoeft ook niet. In goed overleg met de tandarts, zorg ik voor een soepele overgang van de oude naar de nieuwe situatie.”

Tandprothetische praktijk Vonk, Sloterweg 20a, Badhoevedorp, tel. 020-8232923. E-mail:info@tppvonk.nl. Open ma t/m do 9.00-17.00 u, vrij: 9.00-12.00 u. Dagelijkse lunchpauze: 12.30-13.30 u. De praktijk is rolstoeltoegankelijk. Zorgverzekeringen kunnen – uiteraard afhankelijk van individuele polissen –  een vergoeding betalen.