Lepelaars weer terug langs De Liede

Foto: Peter Vreeswijk

De eerste lepelaars zijn weer  in de bomen langs De Liede gezien.De vogels trekken ieder jaar rond dezelfde tijd terug op hun stekken tussen de Amsterdamsevaart en de Buiten Liede.

Meestal broeden lepelaars op de grond. De eieren en kuikens zijn echter een makkelijke prooi voor vossen en andere eierzoekers. Daarom broeden ze steeds vaker in de boom, waar ze oude reigernesten kraken, want lepelaars bouwen zelf geen nest. Op de foto begroeten beide vogels elkaar, knuffelen, schurken met de snavels tegen elkaar aan, zetten de kopveren op en een ander exemplaar vliegt met takken naar het nest.De zon licht het tafereel nog eens extra mooi op. Dan vliegt een van de vogels weer op en gaat de ander zitten om wellicht een eerste ei te leggen.

Het bijzondere van deze vogels is dat ze door de Vogelbescherming als zeer schaars in Nederland worden gezien. Vanaf het fietspad langs de Amsterdamsevaart zijn de vogels met hun jongen goed te zien van april tot en met juni. Ga voor de aardigheid eens kijken, want het is zekerde moeite waard.