Leerlingen Hervormd Lyceum West zoeken naar slimme oplossingen

Slotervaart – Hoe kunnen we het wooncomfort van ouderen verbeteren met technische hulpmiddelen? Over die vraag bogen acht vmbo-leerlingen van het Hervormd Lyceum West zich een week lang.

Het project Zorg & Techniek begon met een bezoek aan een woongebouw voor ouderen in Nieuw-West. Daar interviewden de leerlingen onder andere mevrouw Krom (101). “In dit gebouw hebben we een aantal kleinschalige woongroepen voor ouderen”, vertelt opleider Saskia Tavenier (Cordaan) aan het begin van de excursie. “Het gaat onder meer om mensen met niet-aangeboren hersenletsel, hersenletsel, dementie en lichamelijke klachten. Jullie gaan deze week een flat ontwerpen voor jullie eigen opa of oma. Dat is best een pittige opdracht, dus ik ben heel benieuwd waar jullie aan het eind van de week mee komen.”

tn_hlw-ouderenwoningenTwee jongens (richting: Techniek) en twee meisjes (Zorg & Welzijn) gaan met Saskia mee naar de vijfde verdieping om wat technische hulpmiddelen te zien. Een stagiaire demonstreert eerst de ‘actieve lift’, die gebruikt wordt om mensen te helpen bij het opstaan. Een van de leerlingen, Ayoub, biedt zichzelf aan als testpersoon. Even later wordt hij omhooggetild, zijn vriend Soufian moet lachen. “Dit is schandelijk man!”, vindt Ayoub. In een van de kamers laat Saskia nog wat technieken zien die helpen bij de zorg, zoals een rood touw om het alarm te activeren, een hoog-laagbed en de ‘opti-scan’, die waarschuwt als iemand uit bed stapt. De

lerares die mee is als begeleider mag even hangen in de til-lift. “Leuk, maar die banden mogen wel wat minder strak zijn.”

De tweede stop is op de zevende verdieping, waar de 101-jarige mevrouw Krom wacht op een interview met de leerlingen. Ze is enigszins hardhorend, maar vooral Imane doet erg haar best om zich verstaanbaar te maken: “Vindt u het leuk hier?” Mw. Krom lacht: “Wat noem je leuk? Nee hoor, ik maak maar een grapje, ik heb het hier best naar de zin. Beetje koffiedrinken, kletsen én de zuster plagen natuurlijk.” Imane en haar klasgenote Yasmina zijn onder de indruk. “Ik vind het heel interessant om een keer zo’n verzorgingshuis te zien, ik wil sowieso graag iets met zorg doen.” Ayoub heeft in elk geval al een idee opgedaan voor het project: “Ik wil iets bedenken om die til-lift comfortabeler te maken.”

Mede-opdrachtgever Peter Spreeuwers (gemeente Amsterdam) benadrukt dat het goed is om de werelden van zorg en techniek bij elkaar te brengen in dit project. “Veel mensen weten alles van zorg, maar niets van techniek en andersom. Een voorbeeld: in verzorgingshuizen lijken veel deuren op elkaar. Ik hoorde laatste over een stagiaire die bedacht had om op alle deuren een levensgrote foto te plakken van iemands oude huisdeur. Ik hoop dat jullie deze week met dat soort slimme oplossingen komen.”

Dit is het eerste artikel van het project Zorg & Techniek, onderdeel van de Technologieroute van het Masterplan Techniek Amsterdam. Het project is in oktober 2016 door vmbo-leerlingen van het Hervormd Lyceum West uitgevoerd.