Lang weekend strijd voor Behoud Lutkemeerpolder

Kom ook kamperen in de Lutkemeer! Nu kan het nog. Deze Amsterdamse polder dreigt namelijk onder de zand te verdwijnen voor (alweer) een overbodig bedrijventerrein. Van 14 tot 16 september is er daarom een breed gedragen actieweekend, aangevoerd door actiegroep Behoud Lutkemeer. Het moment ook voor de gemeenteraad op zich voor te bereiden op de vergadering van 3 oktober. Dan staat behoud van de Lutkemeerpolder op de agenda.

Een weids uitzicht, vruchtbare kleigrond, de enige biologische boerderij, een monumentale boomgaard én historische waarde.

Gewoon in Amsterdam. De Lutkemeerpolder is een bijzonder gebied. Een prachtig groengebied, ingeklemd tussen bedrijventerrein en Schiphol. Een belangrijke schakel in de ecologische hoofdstructuur. Lees er meer over op onze website.

Ondanks de druk van het grote geld, lukt het al decennialang de Lutkemeerpolder te houden zoals hij is. Maar de druk loopt hard op.

Schiphol Area Development Company (SADC) wil nog deze maand beginnen met bouwen. En zal daarmee onherstelbare schade aanrichten. Ondanks dat behoud van de Lutkemeerpolder nog op de agenda van de gemeenteraad staat.

Politieke wil

Want de gemeente kan nog steeds het verschil maken. De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland en Schiphol zijn in gelijke delen de aandeelhouders van SADC. Behoud van de polder is dus een kwestie van politieke wil. Gaat hier het grote geld winnen of beschermt de overheid een unieke plek? Treedt de overheid ook echt op als overheid, of toch meer als projectontwikkelaar?

Biologische zorgboerderij De Boterbloem is de spil in dit conflict. Zij voeren een verwoede strijd voor behoud. Behoud Lutkemeer steunt de strijd van De Boterbloem. Tijdens het actieweekend zullen echter nog veel meer redenen voor behoud van de Lutkemeer toegelicht worden. Want het gaat over meer dan alleen een boerderij, het gaat ook over behoud van groen, van ademruimte voor Amsterdam en van historie.

 

Klik HIER voor het hele programma