Landelijk protest tegen luchtvaartgroei op Museumplein ๐Ÿ—“ ๐Ÿ—บ

Amsterdam Nieuw-West Haarlemmermeer Noord
Museumplein Map

Bewonersgroepen en milieu-organisaties slaan op 23 juni de handen ineen om een stop op de luchtvaartgroei te eisen. Het protest op het Museumplein in Amsterdam wordt georganiseerd door het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL), Greenpeace en Milieufederatie Noord-Holland.

De uitzonderingspositie van de luchtvaart leidt tot steeds meer vluchten, grotere vliegvelden en extreem lage ticketprijzen. De deelnemers kijken niet langer stilzwijgend toe hoe luchthavens, en Schiphol voorop, als rupsjes-nooit-genoeg blijven groeien. Gezamenlijk roepen ze de overheid op om de eindeloze groei in de luchtvaart aan banden te leggen en te investeren in alternatieven.

In zes steden rondom de luchthavens gaan omwonenden, politici en vele anderen tijdens de landelijke protestdag samen de straat op. Het is voor het eerst dat omwonenden van de zes grote luchthavens en milieuorganisaties de krachten bundelen tegen de luchtvaartgroei. Andere steden waar wordt geprotesteerd zijn Eelde, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Zwolle.

In Amsterdam verzamelt het protest zich om 13:00 uur op het Museumplein. Er is een luchtvaartquiz, je kan je eigen eigen protestbord maken en er zijn sprekers. Ook wordt er op een creatieve manier een rood sein gegeven aan Schiphol. Aan bezoekers wordt daarom gevraagd om rode kleding te dragen of een rood attribuut mee te nemen, zoals een paraplu of bijvoorbeeld een tafeltennisbatje.

13:00 Opening van de manifestatie op het Museumplein met oa:

– De grote luchtvaartquiz!

– Lammert van Raan (Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren)

– Cas van Kleef โ€“ campagneleider Greenpeace

– Marjolein Demmers โ€“ directeur Natuur & Milieu

– Schipholforum met omwonenden

– Panel: Amsterdamse politiek en Schiphol

– De Jonge Klimaatbeweging

– Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL)

14:15 Het rode sein in beeld voor de foto

14:30 Einde programma

ย 

Meer informatie en het actuele sprekersprogramma is te vinden op: stopluchtvaartgroei.nl/amsterdam/ Hier kan men zich ook aanmelden voor het protest en zo op de hoogte gehouden worden van het programma.