Laat Nieuw-West Stralen 2013

Wauwiewauw

Nieuw-West – En wéér ging een gekerstmutste jury een hele avond op pad langs kerstversierde huizen om deze te beoordelen op mooi, mooier en allermooist. Onder leiding van oud-wethouder Martje Postma bekeken PvdA-fractievoorzitter Edith Brouwer, de Westerpostjournalist, haar dochter Jona, stadsdeelmedewerker Cootje Noya, BNW ‘81-fractievoorzitter Pieter Harkema (tevens chauffeur die avond) en fotograaf Jaap Wals elf locaties. En de winnaar is…

Shirley Brandeis

fotografie: Jaap Wals

fotografie: Jaap Wals

Maar liefst drie oud-winnaars zaten er bij de aanmeldingen, waaronder de familie ter Smitten. Niet vreemd dat Margit en Jan de editie 2012 glansrijk wonnen. Over de versiering was en is goed nagedacht, er is veel uit de kast gehaald en in alle overdaad vormt het een geordend geheel. Daar de pinguïns, daar de zelfgebreide kerstballen, daar de bewegende engel, het zwaaiende kerstmannetje aan de piek en de hele tuin blauwwit verlicht alsof het al diep winter is. “Ik hang het alleen maar op, hoor,” geeft Jan alle eer aan zijn vrouw. “Ze had etaleur moeten worden,” verzucht jurylid Edith Brouwer. “Ik hoop dat de hemel er zo uit ziet,” aldus Martje Postma. Margit ter Smitten straalde – hoe toepasselijk – door alle loftuitingen en deelde vrolijk chocolaatjes uit (noot: de jury is niet omkoopbaar, maar laat zich graag trakteren). Wel ‘jammer’ dat hondje Melody het kerstmutsje niet op wilde.

 

November

En zo ging de jury huis na huis langs, waarbij iedereen noteerde wat hij of zij ervan vond. Jona (6) deed dat met haar zelfbedachte systeem; zij noteerde ‘mooi’, ‘heel mooi’, ‘wauwie’ en ‘wauwiewauw’ (die laatste werd uiteindelijk de winnaar van deze éénkoppige kinderjury). Wauw was zeker ook de Molen van Sloten, waar Ko Kuiper trots de uren arbeid vertelde voor het ophangen van het 72 meter lange snoer met lichtjes en de alomzichtbare kerstster aan de top. Speciaal voor Laat Nieuw-West Stralen werden de led-lampjes (duurzaam dus!) dit jaar eerder aangebracht. Ook aan de overkant, op het woonwagenkamp bij de Ringvaart, was het al helemaal Kerst. Alle wagens fraai verlicht en de deur open bij ome Jan en tante Annie, die al meerdere keren in de prijzen zijn gevallen. Dorpjes vol dansende poppetjes, een kerststal (altijd een pluspunt, vindt Martje Postma), ijspegels, veel, heel veel Kerstmannen en sfeer- en tuinverlichting, tot aan in de heideplantjes aan toe. Ten overvloede, want dat was wel duidelijk, vertelde Annie dat ze in november al van start waren gegaan met versieren. “Het opruimen gaat straks sneller.”

 

Stamppot

Opruimen deden ze in het Maarten Luther Dienstencentrum dezelfde avond nog. Niet de kerstversiering, maar de bordjes en kopjes, want het kerstdiner van de Zonnebloem Nieuw-West vond er plaats. Die was mooi, sfeervol en bracht de ouderen – chique gekleed – in de juiste stemming, met vooral dank aan de live pianomuziek. De jury stapte met de geur van kippensoep nog in de neuzen ietwat hongerig in het busje, maar kon halverwege de avond een stamppotdiner met twee soorten stamppot en drie soorten vlees, met piccalilly en jus en drie soorten toetjes verwachten bij Deco Home Brandeis, die het kerstgezelschap graag weer sponsorde. Vroeger regelde moeder Postma het avondmaal, ze schilde er rustig tien kilo aardappels voor weg. Sinds haar overlijden nam Sandra Brandeis met goedkeuring van Martje Postma het stamppottenstokje over.

 

Kramp

Inspiratieloos noemde Yvon Broerse zichzelf dit jaar. Maar eenmaal aangemeld voor de wedstrijd door een buurvrouw en na het bezoek aan een Kerstshow haalde de winnares van 2009 toch weer veel van zolder. En dat stemde de jury goed. Het treintje reed weer onder de boom (en dat leverde een ‘wauwie’ van Jona op), het Kerstdorp stond weer prachtig opgesteld, zelfs het toilet was weer versierd en echtgenoot Henk had weer kramp van al het trappen lopen. Tot diep in de nacht. “Nú ga ik pas genieten,” zei Yvon. Ook de buren twee deuren verder waren aangemeld door dezelfde overbuurvrouw. Deze familie van Kempen deed voor het eerst mee en toonde zich een ware genomineerde. Er stond een levensgroot rendier in kerstkleren als eyecatcher in de huiskamer, de tuin was geheel kerstverlicht, de barokke kerstboom origineler dan origineel, met bloemenversiering uit Spanje. Het volgende huis, van Jaap en Astrid van de Velde, liet ook de monden van de jury wat openvallen. Hier stond een enorme kerststallenverzameling op vele planken. Piepkleine stalletjes en wat grotere. En niet zomaar: uit Afrika, uit Cuba, uit Volendam, van Marktplaats en van Tuincentrum Osdorp. We vergaten bijna de Delfts blauw versierde kerstboom -nog niet eerder gezien in een van de negen edities van Laat Nieuw-West Stralen – te bewonderen. “Ik wilde het graag eens aan anderen laten zien,” legde Astrid de reden van aanmelding uit.

 

Zutendaalstraat!

Trouwens, Zutendaalstraat, wilt u zich volgend jaar aanmelden! Het leek wel een kerstdorp waar we doorheen reden, op weg naar het volgende huis. U had – met al die buren die zo eensgezind buiten versierd hadden – vast een van de prijzen ontvangen. Nu reed de jury door naar de familie Fontein, ook al genomineerd in 2012, waar wederom de haast mensgrote kerstbeelden tentoongesteld stonden in voor- en achtertuin. Binnenin dit jaar wat nieuwe elementen, zoals de (lang woord) kerststallenkaarsenhouder, waarvan jurylid Postma uiteraard zeer gecharmeerd was. Even verderop in Slotervaart werd de jury ook al vanaf de voortuin op Kerst getrakteerd. Bij Toos en Ben van Hecke hangen tientallen kerstknuffels, lampjes en zuurstokken aan het tuinhek. Inmiddels is het een bekende poseerplek in de buurt. “Mensen bellen aan of ze hun kinderen voor ons huis op de foto mogen zetten.” Binnen vallen vooral de goudversierde kerstboom, de kerststal (punt van Postma) en de kerstballen met foto’s van de overleden ouders van Toos de jury op.  “Zijn ze er toch een beetje bij…” Sonja en Frank Pelgrom waren de enige Geuzenvelders die zich hadden aangemeld, met volgens hen het mooist versierde huis van deze wijk. We wisten het niet zeker, maar vermoedden het wel. Wederom, maar weer anders en weer sfeervol opgesteld, een mooi versierde boom, een kerstdorp, een kerststal, een verlichte tuin en – in de categorie ‘grappig’ – een zingende kerstman aan de voordeur.

 

De uitslag

Ook vrouwenontmoetingscentrum De Hippe Heks in Slotermeer deed mee aan Laat Nieuw-West Stralen. Met versiering (fraai, zeer fraai) én als ontvangst voor alle wedstrijddeelnemers. Hier ontvingen gastvrouwen Souad en Mona aan het eind van de avond alle hierboven genoemde kandidaten met zelfgemaakte hapjes en drankjes. Aan de jury de eervolle taak de winnaars bekend te maken. De kerstster, een prijsje voor indrukwekkende inspanningen, ging naar de Molen van Sloten. De tweede prijs (een cadeaubon door Tuincentrum Osdorp beschikbaar gesteld) was voor de familie van Hecke met de tuinknuffels (“goed voor de sociale binding in de buurt,” aldus het juryrapport). En toen waren nog twee prijzen te geven. De eerste prijs namens de volwassen jury (een nog grotere cadeaubon van Tuincentrum Osdorp) ging naar de enorme kerststallenverzameling en alle andere kerstversiering van Astrid van de Velde.  “Dit huis stráált de kerstgedachte helemaal uit!” riep juryvoorzitter Postma. Zesjarige Jona mocht de kinderjuryprijs bepalen. De wauwiewauw was voor Margit en Jan ter Smitten. Ze mocht de prijs (ook een cadeaubon van Tuincentrum Osdorp) zelf overhandigen. En of ze even hondje Melody mocht aaien. Dat mocht.

 

De jury van Laat Nieuw-West Stralen bedankt studentenhuis Aenstal voor het beschikbaar stellen van hun busje, Tuincentrum Osdorp voor de prijzen, Deco Home Brandeis voor het avondmaal, Rien Fraanje voor zijn inzet achter de schermen, Jaap Wals voor zijn mooie foto’s, Piet Harkema voor het rondrijden en alle deelnemers en mensen die deelnemers aanmeldden!

 

Foto-onderschrift: fotografie: Jaap Wals

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.