Laat Nieuw-West stralen 2012

Nieuw-West – Afgelopen maandagavond ging een gekerstmutste jury van raadsleden, Westerpostjournalist, stadsdeelmedewerker, fotograaf, één kind, en oud-wethouder op pad om in verschillende huizen in Nieuw-West de kerstversiering te beoordelen. En de winnaar is…

 

Shirley Brandeis

 

Martje Postma en enkele juryleden met de winnaars tussen de kerstbomen bij Tuincentrum Osdorp (foto: Jaap Wals)

Welkom, zeiden Henk en Yvonne, toen de zevenkoppige jury, met oud-wethouder Martje Postma als voorzitter, voor hun vrolijk versierde deur in Osdorp stond. Oude bekenden zijn ze van de jury, die tussen 2005 en 2009 vijf maal op pad ging voor wat toen nog ‘Laat Osdorp stralen’ heette. Nu mocht heel Nieuw-West meedoen en al dacht Yvonne Broerse even een jaartje versieren over te slaan, ze haalde uiteindelijk toch maar de twintig (!) dozen kerstversiering van zolder – en werd meteen door haar overbuurvrouw aangemeld voor de wedstrijd. En dus kon de jury, waaronder op de vroege avond ook de bijna vierjarige Marnix, genieten van de mooie kerstboom met treintje eronder, van de Lemaxhuisjes, de zelfgemaakte kerststukken, het kerstdienblad (Yvonne is van de details), de kerstkussens, de kerstmuziekdozen en zelfs een kerstversierd toilet.

 

250 gaatjes

Rijdend per bus door Nieuw-West zag de jury veel fraai versierde huizen die niet op de lijst stonden. Hup, mensen in de Louis Bouwmeesterstraat in Slotervaart. Geef je een volgende keer op! En ook aan de Burgemeester Vening Meineszlaan in Slotermeer zag men veel potentiële winnaars. Maar de reis ging onder andere naar Sloten, waar Paul en Frieda hun woonkamerhoge kerstboom met 1100 (!) lampjes en in stijl gekozen kerstversiering trots lieten zien. En langs café Fly-Inn op het Osdorpplein, aangemeld door een vaste klant, waar het met zorg versierde geheel werd bewonderd. En naar Jan en Margit ter Smitten die flink (ook een doos of twintig) hadden uitgepakt. Maar gaat het de jury om overdaad? “Nee,” laat voorzitter Martje Postma weten, “We kijken vooral naar sfeer, of mensen ook iets zelf hebben gemaakt, naar duurzaamheid en of het een geheel is. Zelf vind ik een echte kerstboom en de aanwezigheid van een kerststal ook erg belangrijk.” Bij de familie ter Smitten kon Postma haar lol op. In elk hoekje in huis was het kerst, er stond een stal onder de boom (met echt hooi), aan de piek hing een 25 jaar oud zwaaiend Kerstmannetje (duurzaam dus), de boom was echt en rijkelijk versierd en – applaus voor Jan – de snoertjes van de lampjes in het raamkozijn waren helemaal weggewerkt. Het kostte hem 250 geboorde gaatjes. Maar dan heb je ook wat. “Je blijft hier kijken,” verzuchtte een jurylid met open mond. “Ik hou van Kerst,” legde Margit eenvoudig uit. Ze haalden de eettafel ervoor weg. Dezer dagen eten zij met bord op schoot.

 

Niet thuis

Bij elk adres was wel iets om van onder de indruk te zijn. Bij de familie Fontein in Slotervaart waren het de Kerstmannen. Vele en enorme (soms bijna levensgrote) Kerstmannen. Voor de deur, in huis en in de tuin. Lezende Kerstmannen, rijdende Kerstmannen, klimmende Kerstmannen. Er was meer versierd – de familie houdt duidelijk van goud – en er was vuurwerkachtige verlichting in de tuin, maar nergens zag de jury zo’n grote Kerstman in een arrenslee voor de deur. Ook bij Tiny Molenkamp in Slotermeer klommen Kerstmannen in huis én drumde er eentje op tafel. Even verderop, aan de Burgemeester Fockstraat, was de jury van twee kanten getipt om de kerstverlichting in en aan het huis op nummer 94 te bewonderen. Helaas waren de bewoners niet thuis. De jury moedigt hen aan zich volgend jaar aan te melden voor kerstbezoek. Maar ook verderop in deze straat pakte een familie – al zestien jaar, vertelden ze – flink uit. Het balkon van Catharina Overvliet en zoon Robert Bossinga is in de Dobbebuurt beroemd. In de zomer een paradijs van bloemen, in de winter een pracht aan – deels zelfgemaakte – verlichte kerstversiering, dat zelf over straat wordt uitgehangen. Het huis is onder toeristen bekend als een geliefde fotografie-hot spot.

 

Drie soorten vlees

Zwaar onder de indruk was de jury. Ook van de alle-verlichting-uit-met-één-knop van Ineke Cevat (Osdorp), van de bewegende en zingende kerstmuts bij de familie de Bruijn (Slotermeer) en de twee (!) kerstbomen, de versierde stoelen, het kerstkoor en de cupcakes bij de familie Van der Pol (Osdorp). Na alle bezoekjes toog men naar Tuincentrum Osdorp, dat speciaal voor deze gelegenheid de deuren ver na sluitingstijd opende. Sponsorden Sandra en Richard Brandeis van Deco Home Brandeis in Slotermeer de wedstrijd met een flinke boerenkoolmaaltijd (met drie soorten vlees) voor de jury in hun interieurwinkel die even was omgetoverd tot een restaurant in kerstsfeer, Ruud Ottenhof bood een prijsuitreiking (met prijzen) aan tussen de kerstbomen in het Tuincentrum. Daar werden alle deelnemers in het winterse zonnetje gezet met mooie woorden van de jury en een vaantje als herinnering. “Met vereende kracht draagt u allemaal zorg voor een goede sfeer in Nieuw-West,” roemde Postma hun inzet. Met moeite noemde ze de drie winnaars, want “iedereen heeft zijn best gedaan.” Na de eervolle vermelding voor café Fly-Inn, familie Fontein en voor 2009-winnaars Henk en Yvonne Broerse (die kennelijk dit jaar een meerdere in kerstversiering hadden gekregen), werd de familie Overvliet – die van het balkon in de Burgemeester Fockstraat – als derde gekozen, vooral vanwege hun bijdrage aan een prettiger buurt. Nummer twee was voor het rijkelijk versierde huis van de familie De Bruijn. En de fraaie Jo Postma-Hillen trofee – door Martje Postma zelf gemaakt, ter nagedachtenis aan haar overleden moeder die tussen 2005 en 2009 elk jaar de boerenkool voor de jury bereidde – ging naar Jan en Margit ter Smitten, en hond Melody. “Het is gewoon helemaal af,” zei een jurylid tijdens het bezoek aan hun woning. En dat vond iedereen.

 

Foto’s van de kerstversieringstoer – en dus van alle versierde huizen – zijn te zien op de website http://distributie.hollandfoto.nl/kerst. Fotografie: Jaap Wals.

 

Met dank aan Ruud Ottenhof van Tuincentrum Osdorp (prijzen en locatie uitreiking), Rien Fraanje (jurylid en organisatie i.s.m. Shirley Brandeis), Piet van Grol (jurylid), Sandra en Richard Brandeis (avondmaaltijd en locatie), Pieter Harkema (jurylid), Edith Brouwer (jurylid), Sandra de chauffeur, Jaap Wals (fotografie), Cootje Voogel (jurylid en ondersteuning organisatie) en Martje Postma (juryvoorzitter en ondersteuning organisatie) en alle deelnemers en aanmelders.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.