Kuijper bij laatste acht tijdens EK karate

Yamaika Kuijper is afgelopen weekend tijdens de Europese Kampioenschappen karate in Servië op knappe wijze bij de laatste acht gekomen in het superlichtgewicht (tot 50kg). De 22-jarige karateka van Karateschool Fightin’ Nabil maakte haar debuut op een EK voor senioren. Clubgenoot Yassine El Attar (-60kg) debuteerde met een negende plaats.

Karateka’s Lynn Snel, Yamaika Kuijper en Yassine El Attar tijdens het EK in Novi Sad (Servië)

Kuijper startte met een overtuigende winstpartij (3-0) op de Griekse Eirini-Christina Kavokopoulou, nummer 23 op de wereldranglijst. In de tweede ronde was Kuijper te sterk voor Kristine Vica uit Letland: 3-0.

Voor een plek bij de laatste vier was Nurana Aliyeva uit Azerbeidzjan de laatste horde. Na een zenuwslopende strijd leek het 0-0 te blijven.

Vol vertrouwen ging Kuijper in de slotfase nog in de aanval, waarop de behendige Aliyeva, nummer 32 op de wereldranglijst, anticipeerde met een mooie tegenscore. Helaas voor Kuijper trof Aliyeva in de halve finale de Turkse Serap Özcelik – nummer één op de wereldranglijst. De Turkse blijft onbetwist de ranglijst voorlopig aanvoeren. Ze won van Aliyeva en greep later ook Europees goud ten koste van de Oostenrijkse Bettina Plank. De Azerbeidzjaanse en de Française Alexandra Recchia namen het brons mee naar huis. Kuijper (49ste op de wereldranglijst):

“Ik kan met opgeheven hoofd terugblikken op mijn debuut. Het verschil in de kwartfinale was zo miniem, dat had ook zomaar mijn kant op kunnen vallen.”

 

Gemengde gevoelens

Bij de lichtste heren (tot 60kg) nam namens de Amsterdamse Karateschool Fightin’ Nabil en Oranje Yassine El Attar deel. Hij won in de eerste ronde overtuigend van de Pool Sieradzki (5-0). In de tweede ronde was de latere Europees Kampioen Emil Pavlov met 6-2 te sterk voor El Attar. Door de finaleplaats van de Macedoniër mocht El Attar terugkeren op de mat voor de herkansingsreeks. Helaas moest El Attar daarin zijn meerdere erkennen in de Slowaak Dominik Imrich, de bronzen medaillewinnaar van het EK vorig jaar. De negende plaats was daardoor zijn deel. Pavlov won in de finale van de Italiaan Angelo Crescenzo (3-1). Imrich en de Rus Evgeny Plakhutin grepen het brons.

El Attar blikte met gemengde gevoelens terug op zijn EK-debuut.

“Honderd procent tevreden ben ik niet. Er had nog meer ingezeten. Ik was te aanvallend ingesteld en liep daardoor twee keer te snel in de wedstrijd een onnodige achterstand op. Dat leerpunt gaat mee naar de volgende belangrijke wedstrijd.”

 

Hofleverancier

De Amsterdammers waren met drie sporters hofleverancier van de Nederlandse ploeg. Lynn Snel (19) deed voor de tweede keer mee aan een EK senioren. Ze begon na een vrijloting met een kleine nederlaag tegen de lange Portugese Ana Simão: 0-1. Helaas haalde Simão de finale niet.

Ze won nog wel van Linzen uit Israël, maar was niet opgewassen tegen de Turkse Merve Coban in de kwartfinale. Die individuele teleurstelling spoelde ze de volgende dag prima weg met een uitstekend optreden in de strijd om de landenteams. Snel won de beslissende partij tegen Letland en hield zich ook keurig aan het gameplan in de tweede ronde tegen Griekse Eleni Chatziliadou (winnares zilver bij de dames +68kg). Helaas wonnen de Griekse dames uiteindelijk de ontmoeting met Oranje.

 

Het EK vond plaats in sportcentrum Vojvodina in Novi Sad. Voor Nederland won Tyron Lardy brons in het zwaargewicht (+84kg) bij de heren. Van 6 tot en met 11 november vindt in Madrid het WK voor senioren plaats.