Kritische speech op Haarlemmermeerse wethouder gaf de doorslag Badhoevedorper Jerry Helmers uitgeroepen tot ‘Liberaal van het Jaar’

BADHOEVEDORP – De 48-jarige Badhoevedorper Jerry Helmers is door de JOVD Kennemerland, de jongerenvereniging van de VVD, afgelopen maandagavond in Hoofddorp uitgeroepen tot ‘Liberaal van het Jaar’.

Jerry Helmers (r) ontvangt uit handen van Daan Looij, voorzitter van de JOVD Kennemerland, het certificaat van de Liberaal van het Jaar

Jerry Helmers (r) ontvangt uit handen van Daan Looij, voorzitter van de JOVD Kennemerland, het certificaat van de Liberaal van het Jaar

Eerdere winnaars van de prijs, die zowel landelijk als regionaal wordt uitgereikt, zijn o.a. minister Edith Schippers van VWS, D66-leider Alexander Pechtold, voormalig politica Femke Halsema, cabaretier Arjan Lubach en ook het jonge Haarlemmermeers gemeenteraadslid Jürgen Nobel (VVD). De jongerenvereniging waardeert de onvermoeibare publieke inzet van Jerry – als niet-politicus – om op te komen voor de liberale verworvenheden in Nederland. Jerry toonde zich in zijn speech – na ontvangst van het certificaat – meteen scherp. “Liberalen zouden kritischer op zichzelf moeten zijn.”

Wethouder Marjolein Steffens
Volgens Daan Looij (20), voorzitter van JOVD-Kennemerland, was het met name de toespraak die Jerry hield in de gemeenteraad van Haarlemmermeer, in mei 2016, die opviel. Daar rappelleerde hij wethouder Marjolein Steffens (HAP) aan het niet nakomen van gemaakte afspraken m.b.t. de integratie van asielzoekers, gekoppeld aan een kennismaking met het regenboogzebrapad in Hoofddorp. Het leverde haar als eerste wethouder in Nederland een ‘Motie van Onvermogen’ op.

“Afspraak is afspraak,” zegt Helmers. “Geen flauwekul. Ze had na een eerdere speech van mij in de gemeenteraad een belofte gedaan en als je dan aantoonbaar verzaakt, dan is het je plicht als burger om daar een wethouder scherp op aan te spreken. We leven helaas in tijden waarin je het ‘gevecht om het behoud van liberale verworvenheden en vrijheden’ niet kunt verzaken. De wethouder en haar partij zijn in de veronderstelling dat de wereld één grote roze wolk is. Maar helaas…”

Liberale snaar          
De JOVD waardeert Helmers tevens om zijn scherpe tweewekelijkse Telegraafcolumns, zijn regelmatige optredens bij BNR Nieuwsradio en zijn ondernemerslobby in Den Haag, waar hij bij elke politicus van welke partij dan ook de liberale snaar weet te raken. “Toch is liberalisme niet altijd zaligmakend,” zegt Jerry. “Veel liberalen gebruiken het als slotargument in een debat. Maar heb je dan daadwerkelijk de oplossing voor een maatschappelijk probleem bereikt? Nee, absoluut niet. Je moet daar kritisch op durven zijn. Dit hardop durven zeggen in een liberale omgeving is feitelijk ook al heel liberaal…”

Jerry vertelt juist daarom zéér verrast te zijn over de benoeming. “Na het telefoontje, vlak voor de Kerst, dacht ik anderhalve dag lang, dat ik in de maling was genomen. Wie ben ik om deze prijs in ontvangst te nemen?” lacht hij. “Maar niets was minder waar.”

Gaat hij nu zelf ook de politiek in? “Ik heb geen specifieke plannen hoewel ik wel nauw betrokken ben bij de campagne van Haarlemmermeerder Sven Koopmans, de nummer 33 op de lijst van de VVD,” zegt hij. “Je hoeft ook niet per sé de politiek in om de wereld een beetje beter te willen maken. Aan de zijlijn kun ook dingen voor elkaar krijgen. Daarnaast is het nog maar de vraag of er een politieke partij is die zit te wachten op een karaktertje zoals ik: ik ben vaak te recht-door-zee. Ik benoem de dingen zoals ze zijn. Dat is niet altijd handig in de politiek, zo vinden politici.”