Kookboek van Amsterdam

Deze week verscheen een leuk boekje getiteld Kookboek van Amsterdam. Het gaat nu eens niet over de Amsterdamse keuken van nu maar over die van toen.

Amsterdam heeft een boeiende culinaire geschiedenis die allereerste te maken had met de ligging van de stad aan het IJ. Vis en garnalen speelden daarbij een voorname rol. Later werd de stad dé doorvoerhaven voor graan en werden graanproducten, brood, pap en pannenkoeken, volksvoedsel nummer een. (Graan was natuurlijk ook de grondstof voor bier en jenever en ook daarin zou de stad een rijke traditie kennen.)

Van invloed is ook geweest de komst van Oost- en Zuid-Europese Joden, die sinds eind 16e eeuw in Amsterdam een veilige wijkplaats vonden. Zij brachten hun kooktradities mee en aan hen danken wij ossenworst (Amsterdammers zeggen ‘osseworst’ zonder ‘n’), die koosjer is. Het broodje halfom, Amsterdamse uien, gemberbolussen en Joodse boterkoek; ze komen alle voort uit die Joodse traditie.

Maar er is nog veel meer. Hendrik Beerenburg, van die beroemde ‘Friese’ drank, had in Amsterdam zijn kruidenwinkeltje. De Febo-kroket dankt zijn naan aan de FErdinand BOl. De Amsterdamse gehaktbal, waarin deels garnalen zijn verwerkt, heeft een Jordanese achtergrond. Een stratenmakertje is een lunchgerecht en Amsterdams cement kun je eten. De bekende HEMA-worst is uitgevonden op de Nieuwendijk en Amsterdamse korstjes zijn koekjes.

Tevens wordt er aandacht besteed aan het beroemde Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool van juffrouw Wannée, het Paling- en Aardappeloproer en de geschiedenis van de Binnen Bantammerstraat.

Het Kookboek van Amsterdam bevat uiteraard de nodige recepten van deze en andere gerechten uit onze hoofdstad, maar het is tegelijkertijd een informatief leesboekje. De nadruk ligt daarbij op de geschiedenis en voor veel Amsterdammers zal het heel wat nostalgische gevoelens oproepen.

Het boekje is mooi uitgevoerd met een harde kaft en bevat ca. 30 voor het merendeel historische foto’s. Voor de prijs, € 9,95, hoeven Amsterdammers én toeristen het niet te laten liggen. Het is te koop of te bestellen bij alle Amsterdamse boekhandels. Tegelijkertijd verschijnt er bij Uitgeverij Het Zwarte Schaap een Engelse editie, Amsterdam Cook Book.

Bestel het boek bij Boekhandel Jaspers