Kleine zorgverzekeraars trekken meer klanten

Het marktaandeel van kleine zorgverzekeraars is de laatste jaren met bijna 25 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer, die een infographic samenstelde aan de hand van cijfers van Vektis intelligence. Het marktaandeel van de kleine verzekeraars bedraagt nu 13,5 procent. Dat was in 2014 nog maar 10,4 procent.

Er zijn in Nederland tien ziektekostenverzekeraars (concerns) waaronder in totaal zo’n 40 verzekeraars, volmachten en labels onder vallen. Marktleider is Zilveren Kruis (Achmea) met 5 miljoen klanten. Daarna volgen VGZ (3,8 miljoen), CZ (3,6 miljoen) en Menzis (2,2 miljoen). De kleinere verzekeraars hebben gezamenlijk zo’n 2,3 miljoen klanten.

Verwachting

Ook voor volgend jaar wordt verwacht dat kleine verzekeraars verder gaan groeien. Koen Kuijper van Zorgwijzer.nl licht toe:

“Er is een duidelijke trend gaande waarin het marktaandeel van de kleine zorgverzekeraars steeds verder groeit. Kleine ziektekostenverzekeraars lijken zich gemakkelijker te onderscheiden, bijvoorbeeld op het gebied van klantenservice, preventie en aanvullende zorg. Het is dan ook geen verrassing dat de kleinere zorgverzekeraars op onze site beter worden beoordeeld dan de grote jongens. Dat is iets dat veel verzekerden belangrijk vinden.”

Op Zorgwijzer kunnen consumenten zorgverzekeringen vergelijken op basis van verschillende criteria, zoals premie, dekking, klantwaardering en zorgkeuze. Uit cijfers blijkt dat jaarlijks ongeveer een miljoen mensen wisselen van zorgverzekeraar.

Premie zorgverzekering

In 2019 stijgt de premie van de zorgverzekering. DSW is de eerste die de premie voor volgend jaar bekend heeft gemaakt. Bij de Schiedamse verzekeraar stijgt de premie met 4,50 euro per maand. Dat is een stuk lager dan de 10 euro die het kabinet raamde met Prinsjesdag.

Uiterlijk 12 november moeten alle verzekeringsmaatschappijen hun premie voor komend kalenderjaar bekend hebben gemaakt.