Kinderopvang ongewenst bij buurtbewoners

DEN HAAG – De Raad van State moet de verleende vrijstelling en bouwvergunning voor de vestiging van kinderopvang De Wildebras in Badhoevedorp schorsen. Dat eisten omwonenden donderdag tijdens een spoedzitting bij de Raad in Den Haag. De Wildebras moet volgens plan rond augustus in bedrijf zijn.

Voor die tijd moet de ruime woning aan de Kamerlingh Onneslaan 140 zijn omgebouwd. Dan zal er ruimte zijn voor de opvang van maximaal 59 kinderen. De buurtbewoners vinden dat een dergelijke voorziening niet past in een woonwijk. Ze zijn vooral bang voor teveel lawaai van schreeuwende kinderen en parkeerproblemen.

 

Aanvankelijk wilde de gemeente Haarlemmermeer de kinderopvang toelaten zonder een voorafgaand geluidsonderzoek. De rechtbank in Haarlem besliste vorig jaar na bezwaren van de omwonenden dat er alsnog een geluidsonderzoek moest komen. Dat is intussen uitgevoerd en het resultaat viel niet mee voor de gemeente.

Om voor een aanvaardbaar leefklimaat te zorgen, moet de kinderopvang ingrijpende maatregelen nemen tegen het lawaai. Zo heeft de gemeente een geluidsscherm met een lengte van 25 meter voorgeschreven. Ook moet een bestaande muur worden verhoogd en er mogen op de twee geplande speelplaatsjes elk maar maximaal 15 kinderen tegelijkertijd spelen.

Volgens de advocaat van de buurtbewoners heeft de gemeente net zo lang aan de milieuregels gesleuteld tot het project min of meer paste. Maar het geluidsonderzoek is zeer aanvechtbaar, vindt de advocaat. De meetpunten in dat onderzoek zijn zo gekozen dat ze een te rooskleurig beeld geven.

De gemeente heeft ook geoordeeld dat er nu al geen sprake is van een rustige woonbuurt waarin lawaai al snel opvalt. De locatie ligt dichtbij de snelweg A-9 en de drukke Schipholweg. Die wegen veroorzaken zoveel omgevingslawaai dat het lawaai van de kinderopvang daarbij nauwelijks opvalt.

De omwonenden vinden dat de gemeente hiermee onterecht meer geluidsruimte voor de kinderopvang creëert. Ze zeggen wel in een rustige woonbuurt te wonen en dat zal alleen maar beter worden als de snelweg over enige tijd wordt verlegd.

De Raad van State moet nu beoordelen of er inderdaad sprake is van een rustige woonwijk. Als de Raad dit ook vindt, dan is er feitelijk geen vestiging van de kinderopvang mogelijk, erkent de woordvoerder van de gemeente.

 

Of de Raad de vrijstelling en de bouwvergunning gaat schorsen, is overigens maar de vraag. De Raad moet over ruim een half jaar de zaak uitgebreid beoordelen in de zogenoemde bodemprocedure. Voor die tijd zal de kinderopvang waarschijnlijk toch nog kunnen starten. Een schorsing nu heeft dan weinig zin.

De uitspraak volgt binnen drie weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.