Juwelier Schäfer-Eweg in Badhoevedorp draagt winkel over aan opvolger

Na 40 jaar ondernemerschap is het voorbij; op vrijdag 13 januari 2017 om 18.00 uur draagt Ellis Eweg-Schäfer de sleutel van haar juwelierszaak in Badhoevedorp over aan opvolger Dennis Bijlsma. “Er lonkt voor mij een ander leven,” zegt Ellis. “Het is daarom een bewuste keuze geweest. Ik ga op een andere manier van het leven genieten.”

sitejuwelier-eweg-ed-2-3-4In 1977 startte ze aan het Lorentzplein en slaagde ze er in om een grote regionale bekendheid te krijgen. Niet alleen klanten uit Badhoevedorp, maar ook van ver daarbuiten, wisten Juwelier Schäfer te vinden. “Nog voordat ik startte, wist ik dat ondernemerschap mij paste,” zegt Ellis. “Daarom durfde ik het aan. De bouw van het winkelcentrum op het Lorentzplein was toen in de startfase en ik werd daardoor één van de eerste winkeliers die zich daar vestigde. Het leuke aan het juweliersvak? De klanten! Want, feitelijk verkoop ik iets dat mensen niet écht per sé nodig hebben. Maar mensen worden wel blij van de positieve emotionele waarde van sieraden en horloges. Helemaal gelukkig werden de klanten als ik iets voor hen ontwierp. Daar kon ik al mijn creativiteit in kwijt.”

“Zo denk ik nu aan een heer uit Amerika die één keer in de twee jaar voor zaken in Nederland was. Hij kwam dan altijd bij me langs, of hij schreef me van te voren een brief, dat hij iets speciaals wilde laten ontwerpen. Sommige klanten zijn me 40 jaar trouw gebleven. Het doet me zeker wel iets als zij dan zeggen dat ze me gaan missen.”

Deze week zit Ellis dus in haar laatste Kerstweek als winkelier. “Het is druk! Ik denk daarom niet elk moment aan het naderende afscheid,” zegt ze. “Toch zal ik niet helemaal weg zijn. Mijn man en ik zullen weliswaar regelmatig in Spanje zijn maar ik zal de eerste maanden ook mijn opvolger Dennis Bijlsma bijstaan. Weliswaar heeft hij al meer dan 25 jaar ervaring in het juweliersvak maar het is leuk om hem verder kennis te laten maken met Badhoevedorp. En, omgekeerd.”

Hoe ze precies haar laatste werkdag op 13 januari invult, weet ze nog niet. “Natuurlijk ga ik iets doen,” besluit ze. “Ik wil afscheid nemen van de collega-winkeliers en mijn klanten uiteraard ook gedag zeggen.”

Juwelier Schäfer houdt een grote uitverkoop met kortingen op de gehele collectie tot 50%.