Jim Bakkum verrast kinderen van de Professor Burgerschool met StorySign

De Kinderboekenweek startte afgelopen donderdag wel heel feestelijk voor de Professor Burgerschool, waar speciaal onderwijs wordt gegeven aan slechthorende kinderen. Jim Bakkum kwam namelijk langs om voor te lezen aan de kinderen uit groep 1, 2 en 3 van de school in Amsterdam Nieuw-West. Hij kreeg daarbij hulp van de app StorySign. De slimme app ‘vertaalt’ de geschreven tekst van kinderboekjes naar gebarentaal, zodat de jonge kinderen zelf mee konden lezen.

 

 

Het bezoek van Jim stond in het teken van leesvaardigheid van dove en slechthorende kinderen. Die leren namelijk vaak moeilijker lezen dan hun goed horende leeftijdsgenootjes. Opvallend genoeg speelt juist het gehoor een grote rol bij de leesvaardigheid: al van jongs af aan leren kinderen klanken aan letters en woorden te koppelen. Als zij niet goed kunnen horen, missen ze deze informatie.

 

De app StorySign is ontwikkeld om dat probleem te verzachten. Wanneer kinderen worden voorgelezen, kunnen ze de telefoon op het boekje richten. Op het beeldscherm verschijnt dan een tekenfilmfiguurtje, genaamd Star, die de tekst woord voor woord in gebarentaal uitbeeldt. Zo kunnen ook dove en slechthorende peuters en kleuters met hun ouders meelezen en leren ze ondertussen hun eerste woorden lezen.

Voor de jongsten van de Professor Burgerschool was het bezoek van Jim een groot feest. Ze wachtten de superster al bij de hekken op en begeleidden hem naar de mediaruimte. Daar las Jim niet één, maar twee boekjes van Dribbel voor. Als kers op de taart mochten de kinderen beide boekjes houden.

 

Ook Jim zelf was erg blij met het bezoek: “Door middel van de StorySign app kunnen ook dove en slechthorende kinderen hun fantasie gebruiken en een verhalen meekrijgen. Dat is voor ieder kind belangrijk. Ik ben heel erg trots dat ik hier op deze school heb kunnen voorlezen.”