Jacob Geelbuurt stuk duurzamer door wijkvernieuwing  

 Woningcorporatie de Alliantie heeft onlangs de renovatie van 228 sociale huurwoningen tussen de Johan Huizingalaan en Justus Halbertsmastraat in Amsterdam Nieuw-West afgerond. De huizen zijn door een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen aanzienlijk energiezuiniger geworden en hebben nu energielabel A in plaats van E of F. Ook op andere plekken in de buurt krijgen bestaande en nieuwe woningen het groene energielabel.

Duurzame woningen

De wijk is in de jaren vijftig gebouwd en in de loop van de tijd achteruit gegaan. Om dit te stoppen, hebben het stadsdeel en de Alliantie, mede op basis van de wensen van de buurt, in 2012 een vernieuwingsplan gemaakt. Hierin staat hoe zij de buurt samen met bewoners willen verbeteren als het gaat om bijvoorbeeld veiligheid, leefbaarheid en wonen. Gebiedsontwikkelaar Frans de Roos van de Alliantie: “Veel woningen hadden hun beste tijd wel gehad. We hebben de 228 laagbouwwoningen in de zogenoemde hofjes inmiddels opgeknapt. Hierdoor zijn ze energiezuinig geworden en dat is natuurlijk heel goed nieuws voor het milieu. Voor onze huurders betekent dit meer wooncomfort en een besparing op hun energierekening.” 

Gasloos

Ook de 76 sociale huurappartementen die op dit moment in aanbouw zijn op de plek van de oude Huizingaschool aan de Comeniusstraat krijgen zelfs energielabel A+. Deze woningen worden niet aangesloten op gas, maar op stadsverwarming. Regiodirecteur Eddo Rats: “Omdat aardgas voor een groot deel verantwoordelijk is voor CO2 uitstoot, kiezen we liever voor andere energiebronnen. We onderzoeken bijvoorbeeld of het mogelijk is de flatwoningen aan de Hemsterhuisstraat ook gasloos te maken. De renovatie hiervan start waarschijnlijk in september 2018.”

 

Viering mijlpaal

Tijdens het buurtfeest in de Jacob Geelbuurt op vrijdag 8 september stonden de bewoners samen met medewerkers van de Alliantie en de aannemers stil bij de succesvol verlopen renovatie. Ook werd door twee buurtbewoners symbolisch de eerste steen gelegd van het nieuwe appartementengebouw aan de Comeniusstraat. Eddo Rats: “Dit moment markeert een nieuwe mijlpaal in de vernieuwing van de Jacob Geelbuurt. De wijk wordt steeds aantrekkelijker om in te wonen en leven. Elke stap die we zetten, betekent veel voor ons en ook zeker voor de bewoners. Daarom is het bijzonder om deze mijlpaal samen met de bewoners te vieren. Het motto van de vernieuwing is niet voor niks ‘Jacob Geel, samen beter’. En ik wil onze huurders bedanken voor hun veerkracht en medewerking tijdens de werkzaamheden. Dat heeft mede het succes van de renovatie bepaald.”