Jaarlijkse strijd burgemeesters en wethouders in De Olm

Zwanenburg – Afgelopen vrijdag is de laatste wedstrijd gehouden tussen de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede/Spaarnwoude. In de inmiddels 10 jaar dat deze jaarlijkse strijd uitgevochten werd in de biljartzaal van de Olm in Zwanenburg waren beide gemeenten elk 5 x met de winst naar huis gegaan.

Foto: Peter Vreeswijk

Ook dit jaar was burgemeester Pieter Heiliegers weer van de partij -inmiddels een ervaren biljarter- maar er was ook een nieuw gezicht en dat was burgemeester Onno Hoes,  voor wie dit een compleet nieuwe ervaring was. Gemeente Haarlemmerliede/Spaarnwoude had wethouders Raymond van Haaften en Bob Graal ingezet om strijd te voeren en bij Haarlemmermeer waren dat John Nederstigt, Adam Elzakalai en Tom Horn. Alle spelers en genodigden werden welkom geheten door de heren van Schaik en Juwett, resp. de oude en nieuwe voorzitter van de organiserende biljartvereniging ’t KAB (Kan Altijd Beter) en er werd nog eens benadrukt dat de clash van vandaag de laatste was tussen de beide gemeenten vanwege de aankomende samenvoeging in 2019. Na een lekkere bak koffie gaf wedstrijdleider Kees Verhagen het startsein om de wedstrijden te laten beginnen. Voor Kees een makkie, want dat kunstje verstaat hij als geen ander met zijn tientallen jaren ervaring.

Over ervaring gesproken, het merendeel van de aanwezigen vermoedde dat een burgemeester die uit het zuiden van het land komt het biljarten wel onder de knie zou hebben, omdat de biljartsport onder de rivieren nog steeds populair is, mede omdat zowat elke kroeg een biljart heeft staan. Zoals gebruikelijk bevestigen uitzonderingen de regel en dat geldt in dit geval dan ook voor Onno Hoes en het duurde best wel een aantal beurten voordat hij zijn eerste carambole (punt) scoorde, waarbij er van alle kanten adviezen werden gegeven van de beste stuurlui die aan wal stonden. Verder moet worden vermeld dat alle andere spelers  dit toernooi al vaker hadden gespeeld, dus iedereen lag een straatlengte voor op Onno.

De eerste 2 ronden werden glansrijk gewonnen door Haarlemmerliede/Spaarnwoude, maar in de 3e ronde kwam Haarlemmermeer sterk terug waardoor de laatste partij de beslissing moest brengen en die ging tussen de beide burgervaders. Het werd echter geen verpletterende uitslag, want Onno Hoes heeft zich kranig geweerd tegen Pieter Heiliegers en verloor weliswaar, maar slechts met 8 tegen 5. Voorzitter Wim Juwett had weer de nodige manuren besteed aan het maken van de fraaie trofeeën voor de winnaar en had tevens voor elke deelnemer een mooi aandenken gemaakt om daarna af te sluiten met een symbolische prijs die de versmelting van de beide gemeenten in 2019 voorstelde. Beide burgemeesters roemden de vlekkeloze organisatie van ’t KAB en als uiting van hun dank kregen alle leden een aandenken van de gemeente in de vorm van een fraaie kop en schotel met de plaatsnamen van de samengestelde gemeente Haarlemmermeer in 2019 en na een toost op de goede afloop ging iedereen naar huis om het weekend te vieren. Nieuwsgierig geworden naar deze concentratiesport? ‘t KAB speelt in cultureel centrum de Olm, Olmenlaan 141, 1161 JV Zwanenburg. Bent u ouder dan 50 jaar en vindt u het leuk om van 09.30 tot 12.00 bij ’t KAB te biljarten, neem dan contact op met de secretaris tel: 020-4974062. U kunt ook eerst 2 gratis biljartlessen bij ’t KAB krijgen om even van deze sport te proeven. Co van Duijkeren.

 

Foto’s onderschrift: foto Peter Vreeswijk