Jaap Bond opent draaiseizoen Stoomgemaal Halfweg

–Halfweg,  april  2016–. Op vrijdag 1 april opent gedeputeerde van Noord Holland Jaap Bond om 16.00 uur het draaiseizoen van het Stoomgemaal Halfweg. Hij draait de hoofdstoomafsluiter open en zet daardoor de stoom weer op de (stoom)machine van het oudste, nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld. Tijdens het Museumweekend  op 2 en 3 april is het Stoomgemaal vanaf 10.00 uur weer open voor publiek.

siteStoomgemaal-halfwegJaap Bond (CDA) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Economische Zaken, Landbouw en Visserij, Flora- en Faunawet, Toerisme en Recreatie, Internationale Marketing en Acquisitie, en Sponsoring. Hij startte zijn politieke loopbaan in 1996 als steunlid van de CDA-fractie in de gemeente Edam-Volendam. In 1999 werd hij lid van Provinciale Staten, waar hij van 2003 tot 2007 fractievoorzitter was. In mei 2015 is Jaap Bond voor de derde opeenvolgende periode benoemd tot gedeputeerde.

Museumweekend
Zaterdag 2 en zondag 3 april is het Museumweekend. Het museum is open vanaf 10 uur en rond 11.30 uur is de stoommachine weer volop in bedrijf. Stap binnen in een levend verleden, snuif de geur van smeerolie op en ervaar de helse hitte van een met kolen gestookt vuur. Bekijk hoe de enorme tandwielen  de schepraderen aandrijven waardoor het water met 1.500.000 liter water per minuut wordt verplaatst. Wandel over de vernieuwde 40 meter lange balustrade en voel van dichtbij het water dat de schepraderen verplaatsen. Tijdens het Museumweekend is de toegang gratis. Om de dure kolen te bekostigen wordt een kleine bijdrage (‘kolentoeslag’) gevraagd.

Droog door stoom
De stoommachine wordt door kolen gestookt. Kolen en stoom zorgden samen voor een ware revolutie. Het indrukwekkende stoomverleden komt tot leven in stoomgemaal Halfweg. Een onvergetelijke belevenis voor jong en oud, waar techniek en historie centraal staan. ‘Hoe houden we onze voeten droog’? Dat is het centrale thema. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Bij de ‘meterman’ kunnen ze interessante dingen zien en doen, ze kunnen de stoker helpen om kolen op het vuur te gooien. De smid vertelt een ijzersterk verhaal, waarna ze zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer mogen smeden.

Vrijwilligers
Er is veel te zien in het stoomgemaal. Een uurtje rondkijken of van begin tot eind blijven? Geen probleem. Er zijn vrijwilligers, die alles over stoom, techniek en de historie van  het stoomgemaal weten. Zij geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.