Infomarkt op 16 maart in het Dorpshuis 🗓 🗺

Haarlemmermeer Noord
Dorpshuis Badhoevedorp Map

Kanker? Alle vragen en antwoorden op een rij!

Anja Maas

Badhoevedorp. Kanker, wat nu? Ook dit jaar staat er een Infomarkt op de kalender over alles wat patiënten en hun naasten zouden willen weten als de diagnose kanker een feit is. En ook dit jaar is de markt een van de activiteiten van Inloophuis Esperanza. Initiatiefneemster Riet Verbeek en haar team hebben er alles aan gedaan om op één plek alle info aan te bieden.

“We doen dit ook dit jaar in het Dorpshuis en in nauwe samenwerking met de Stichting Maatvast”, zegt Riet. “Datum? Zaterdag 16 maart. We starten om 10.00 uur en sluiten om 16.00 uur. Wethouder Mieke Booy – ze komt uit Badhoevedorp – doet om 10.30 uur de officiële opening. We hebben weer kunnen zorgen voor een gevarieerd aanbod, zodat de bezoekers bij de stands kunnen rekenen op uitgebreide voorlichting. Kanker is een verschrikkelijke ziekte en de diagnose zet de wereld van hele families op z’n kop. Het is dus erg belangrijk te vertellen welke praktische zaken nuttig kunnen zijn voor de patiënten en hoe het omgaan met de ziekte verlicht kan worden. Zo komen we met uitgebreide info over hulpmiddelen als protheses en pruiken. En dan blijkt er vaak veel meer mogelijk dan de mensen verwachten. Dan voel je je opgelucht. Persoonlijke verzorging is ook een belangrijk punt van aandacht. Je denkt dan al snel aan voeding, maar vergeet ook het belang van mondhygiëne niet. En lymfoedeem, vochtophoping in bijvoorbeeld de armen is een veel voorkomend probleem bij e patiënten met borstkanker. De fysiotherapeut kan voor deze mensen veel betekenen. Ook dat komt aan de orde.”

Ze voegt er nog aan toe dat dit maar een greep is uit alles wat de markt van 16 maart te bieden heeft. “En, dat wil ik zeker niet vergeten, de markt is voor iedereen. Natuurlijk zijn we er in eerste instantie voor de direct betrokkenen na de diagnose kanker. Maar iedereen die zich wil oriënteren is van harte welkom.”

Esperanza scoort waardering

Riet Verbeek vertelt bovenstaande op een voor het Esperanza-team mooi moment, want het inloophuis heeft haar waarde voor Badhoevedorp en het noorden van onze polder duidelijk bewezen. Bij een onderzoek dat is verricht onder inloophuizen die binnen IPSO (= Instellingen PsychoSociale Oncologie) samenwerken aan kwalitatief hoge zorg, die laagdrempelig wordt aangeboden, is geconstateerd dat  80 procent van de ondervraagden aangaf zich beter te voelen na een bezoek aan het Badhoevedorpse Esperanza. “We zijn altijd van mening geweest dat een huis als Esperanza hier in het noorden van de polder niet gemist kan worden. Het is erg fijn dat deze waardering na zo’n onderzoek nog eens extra naar voren komt.”