Ineke Bouland zwaait af bij de ETOS

Afscheid na 50 jaar

Anja Maas

Badhoevedorp. Vrijdag, 22 mei 2020: een speciale dag voor Ineke Bouland-Brünemann. Ze nam afscheid van de drogisterij aan de Sloterweg, waar ze bijna 50 jaar heeft gewerkt. “Eerst bij de familie Peters, later werd het Etos. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Voor mij is ‘gaan’ nu gekomen. Ik ga met mijn pensioen.”

Zoals verwacht mag worden was haar laatste werkdag er niet zomaar eentje. “Het was beslist een feestje” vertelt ze. “Veel klanten zijn persoonlijk afscheid komen nemen. Dat vond ik erg leuk, je hebt toch in al die jaren een band opgebouwd. Door hen en mijn collega’s ben ik echt verwend met bloemen, planten en mooie cadeaus. Te veel om te noemen, ik kan er mijn nieuwe vrije tijd goed mee gaan besteden. Tegen iedereen wil ik dan ook graag zeggen: bedankt voor alles. Jullie hebben er voor mij iets speciaals van gemaakt. Een prachtige afsluiting van mijn loopbaan.”

Ineke Bouland-Brünemann is een geboren en getogen Badhoevedorpse. Jeugd, school, werk, alles speelde zich af in het dorp. “Ik ging hier naar de basisschool en het Haarlemmermeer Lyceum. Op een gegeven moment wilde ik als tiener een baantje voor de zaterdagmiddag. Leuk en een centje verdienen. Ik kon aan de slag bij de familie Peters. Jan Peters en zijn zuster, mevrouw Buurma-Peters, runden aan de Sloterweg een supermarkt en drogisterij. Die drogisterij hadden ze net geopend en was gevestigd in het pand waar nu Brilservice zit. Ik begon daar als kassa-hulp. Na een aantal jaren verhuisde de supermarkt naar het Lorentzplein en de drogisterij naar het huidige pand. Later werd de supermarkt overgenomen, maar de drogisterij bleef bij de familie. Jan Peters en zijn zuster waren jarenlang het gezicht van de zaak. Mevrouw Buurma is inmiddels overleden, haar broer heeft in 2004 de zaak overgedragen aan de familie Bergsma. Zij hadden in Amstelveen al een Etos franchise-drogisterij. En toen ze de zaak in Badhoevedorp erbij namen, kwam die ook onder de paraplu van de Etos.”

Boeiend

Vanaf het allereerste begin vond ik werken in een drogisterij erg leuk. “Als ik van school ben, wil ik dit best hele dagen doen, dacht ik, toen ik ook met ander werk dan de kassa had kennisgemaakt. Dat kon en zo stapte ik de drogisterijwereld binnen. Het werd, zoals ze tegenwoordig zeggen, echt mijn ding. Ik haalde in de avonduren alle diploma’s die nodig waren. Ik heb nooit spijt van mijn keuze gehad. Het werk is in al die jaren alleen maar boeiender geworden. Vroeger lag het accent vooral op verpakte geneesmiddelen en drogisterijartikelen, maar ook toen verkochten we al huidverzorgingsproducten en geuren van bekende beautymerken. En dat is nog steeds zo. Daarnaast is er tegenwoordig in ons assortiment ruim plaats voor voedingssupplementen. Ik heb het altijd erg leuk gevonden klanten bij deze producten te adviseren. Het is belangrijk dat ze weten wat ze kopen!”

Of ze het werk zal missen? “Vast wel, maar het is ook leuk om tijd te hebben voor iets anders. Ik kan niet samen met mijn man van mijn pensioen gaan genieten, want hij is helaas overleden. We zijn 21 jaar getrouwd geweest. Samen hebben we veel van de wereld gezien. Ik heb goede herinneringen aan mooie reizen, onder andere naar het Middellandse Zeegebied. Verder heb ik leuke hobby’s, zoals het sparen van parfumflesjes. Ik ben van plan om wat meer te gaan fietsen en ik ben erg blij met mijn iPad. Kan ik veel leuks mee doen. Al met al stap ik enthousiast deze nieuwe levensfase in. En wie weet wat de toekomst brengt?