In memoriam Karel Gomes (1930-2016)

Zwanenburg. Vorige week ontving de redactie van Westerpost het bericht van het overlijden van kunstenaar Karel Gomes. Deze markante inwoner van Zwanenburg stierf op de leeftijd van 86 jaar. Hij is in stilte begraven.

Karel Gomes, bekend als beeldhouwer, was  tot voor kort  de enige nog levende kunstenaar van wie werk te zien was in het Amsterdamse Rijksmuseum. Voor Haarlemmermeer maakte hij Polderjongen en Leeghwater (Hoofddorp), De Wandelaars (Haarlemmermeerse Bos) en Vrijheidsbeeld (Weteringbrug). In Amsterdam staan de buitenbeelden Mahatma Ghandi (Churchill-laan) en De Verdwenen Boer (Sloterdijk). Behalve het Rijksmuseum hebben ook het Amsterdams Historisch Museum en het Centraal Museum in Utrecht werk van Karel Gomes in hun collecties.

Karel Gomes in de Bijbelse tuin in Hoofddorp bij het beeld van Eva

Karel Gomes in de Bijbelse tuin in Hoofddorp bij het beeld van Eva

Lokaal kreeg hij grote bekendheid door zijn bijdrage aan de Bijbelse tuin achter de H. Joannes de Doperkerk in Hoofddorp. Van zijn hand staan daar in totaal 46 beelden, inclusief de reeksen Kruiswegstaties en  Dodendans. Ook de plaquette Schuilplaats is van zijn hand, alsmede het grote beeld van Joannes de Doper dat in de kerk is te zien.

Tijdens een interview in 2005, ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag, blikte hij terug op zijn loopbaan. Kunstenaar zijn, vertelde hij,  was voor hem een onverwacht vak waarin hij na de Tweede Wereldoorlog toevallig terecht kwam. “Met kunst je brood verdienen, het stond in mijn jeugd ver van mij af. Ik moest na de oorlog een baantje aannemen en kwam toen toevallig in aanraking met boetseren. Mensen in mijn omgeving herkenden mijn talent en, overigens tot mijn grote verbazing, werd ik aangenomen op de Rijksacademie voor Beeldende kunst ”

 

Karel Gomes werd geboren in 1930 in Hillegersberg. Na gewoond te hebben in Heiloo en Amsterdam werd hij in 1962 Zwanenburger.  Zijn beelden zijn figuratief, volgens de middeleeuwse traditie. “Het beeld staat centraal, de maker is nauwelijks belangrijk. Ik heb er geen woorden aan toe te voegen. Mensen die naar mijn beelden bekijken, moeten ze op hun eigen manier interpreteren.” Dat betekende niet, dat hij niet bereid was over zijn werk te praten. Pastor Kees van Lent uit Hoofddorp, opdrachtgever voor de beeldenserie in de Bijbelse kerktuin,  vertelt dat de creaties die daar te zien zijn  tot stand zijn gekomen vanuit Karel Gomes’ persoonlijke deskundigheid  “Hij kwam uit een joods-christelijke familie en had een enorme kennis van kunsthistorie. Hij was tevens een groot Bijbelkenner en een uitermate smakelijk verteller. We hebben hem regelmatig mogen ontvangen op bijeenkomsten waar hij dan een toelichting gaf op zijn werk. Ook was hij bereid bij speciale gelegenheden persoonlijk mensen in de tuin rond te leiden. We wisten dat zijn laatste levensfase was aangebroken, maar het bericht van zijn dood heeft ons toch verrast. We zullen hem nooit vergeten.”

 

Foto-onderschrift: Karel Gomes in de Bijbelse tuin in Hoofddorp bij het beeld van Eva

 

  1 comment for “In memoriam Karel Gomes (1930-2016)

Comments are closed.