“Ik heb een wereld gewonnen. Dat horen we vaak.”

Nu naar de audicien bij Eyecare Brilservice

 

Anja Maas

Badhoevedorp. “Wat zeg je, ik versta je niet? Of: Dat geluid van de tv mag best iets harder. Of: Het is net of ik iedereen door elkaar heen hoor praten. Of: wat spreekt die man toch onduidelijk.” Wie dit herkent, kan  last hebben van gehoorverlies en zou zich eens bij een audicien moeten laten testen. Vaak valt er met simpele hulpmiddelen een wereld te winnen.

“Het is maar een kleine stap om je niet meer buitengesloten te voelen en weer midden in het leven te staan”, zegt Marijke Veenstra. Zij is audicien, oftewel gehoorspecialist, en sinds enige tijd namens Oorwerk te consulteren bij Eyecare Brilservice. Deze optiek van Matthijs Dorreboom aan de Sloterweg biedt ruimte aan deze keten van audiciens, die in de Randstad over een aantal vestigingen beschikt. “In deze regio zit onze hoofdvestiging in Amstelveen. En vandaar uit hebben we in de directe omgeving een aantal servicelocaties ingericht. Voor Badhoevedorp, waar op dit gebied helemaal niets was, waren we welkom bij Eyecare Brilservice. We hebben hier volgens het shop-in- shopconcept een eigen praktijkruimte. Ik ben daar in principe iedere donderdag tussen 9.30 en 14.00 uur. In het algemeen is het maken van een afspraak het meest praktisch. Maar mensen kunnen ook gewoon binnenlopen. Als het niet druk is, helpen we ze natuurlijk meteen.”

 

Marijke Veenstra is gediplomeerd audicien. “Nee”, lacht ze. “Het is niet zo, dat ik in mijn jeugd al wist: ik wil later een baan waarin ‘het menselijk gehoor’ centraal staat. Ik ben min of meer toevallig in deze branche terecht gekomen. Aanvankelijk wilde ik logopediste worden. En in het kader van die opleiding liep ik stage. Horen en spreken… het is  zo nauw met elkaar verbonden. Het onderwerp gehoor sprong er voor mij op een gegeven moment echt uit. Ik vond het zelfs zo boeiend  dat ik besloten heb me daarin te specialiseren. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”

 

Vanuit  Eyecare Brilservice richt zij zich vooral op de leeftijdscategorie 50+. “Jongeren hebben ons in het algemeen niet zo nodig. Wel vind ik het belangrijk om trouwe bezoekers van festivals en concerten te waarschuwen: wees zuinig op je oren. Wat stuk is, is stuk.  Een audicien kan oplossingen bieden aan mensen, die – omdat ze ouder worden – minder goed gaan horen.  Dat realiseren ze zich vaak niet en dan komen ze omdat ze gestuurd zijn door hun familie. Een gehoortest is gratis, en als het resultaat onvoldoende is, is er een scala aan apparatuur beschikbaar om de problemen op te lossen. Overigens, ook als je geen problemen ervaart, is een test voor iemand die ouder wordt aan te raden. Dat weet je hoe het erbij staat. En beter horen gaat niet alleen over gesprekken volgen. Wil je meer genieten van radio en tv? Er zijn speciale systemen die je aan een hoortoestel kunt koppelen. Beter telefoneren? Via bluetooth kun je je telefoon en je hoorapparaat direct verbinden. Een hooroplossing, zoals we dat noemen, is altijd maatwerk. En een apparaat kan optisch prima verborgen worden. Je omgeving hoeft er nauwelijks iets van te zien.”