Iftar in de sportschool

FemmeGym helpt haar leden tóch sporten tijdens de Ramadanmaand

AMSTERDAM – Het is een niet alledaagse locatie om een iftar te houden, maar FemmeGym in Amsterdam-West doet het toch. Speciaal voor de nachtelijke maaltijd tijdens de ramadan, hanteert  de vrouwensportschool voor één keer ruimere openingstijden.

FemmeGym heeft een heel gevarieerd ledenbestand en een gedeelte daarvan is moslima. Om hen tegemoet te komen, bedacht het directieteam een speciale sportavond voorafgaand aan de iftar, de maaltijd die moslims tijdens de vastenmaand ramadan nuttigen zodra de zon onder is. Omdat het nu hoog zomer is, en de zon dus pas laat onder gaat, is het voor deze leden bijna niet te doen om overdag te sporten.

„De dames hebben honger en vooral dorst met deze warmte en de lange dagen. Ze mogen pas na tienen wat eten en drinken. Wij geven nu een aangepaste sportles, vlak voor de tijd dat de zon ondergaat. Dus direct na de inspanning, kunnen ze aanvallen”, verklaren eigenaresses Halima Hollenberg  en Valeria Kecskei de unieke actie.

Met dit gebaar wil FemmeGym niet alleen haar leden tegemoet komen, de sportschool wil ook aan de andere leden laten zien wat de ramadan nu eigenlijk inhoudt en hoeveel mooie ideeën erachter zitten. „Ramadan is een maand van saamhorigheid, familie en geven. Dat gevoel willen we hier delen, ook met de niet moslima’s. Alle vrouwen kunnen deelnemen aan de iftar.”

Omdat ramadan ook staat voor het uitdelen aan de armen, heeft de sportschool er nog een actie aan vast gekoppeld. Als een deelneemster een paar oude gympen inlevert, krijgt ze €20 korten op de aanschaf van een nieuw paar gympen van Run2Day. De oude gympen worden gesorteerd door Humanitas en alle goede schoenen gaan naar ontwikkelingslanden. De onbruikbare schoenen worden gedemonteerd; de verschillende materialen worden gescheiden en zoveel mogelijk gerecycled. De opbrengst hiervan wordt gedoneerd aan Right To Play.

 

Wanneer: vrijdag 3 juli om 21.30 uur, aansluitend om +/-22.05 uur (zonsondergang) een iftarmaaltijd (verzorgd door Maison deMani’s (halal)).

Waar: FemmeGym, Vancouverstraat 6 (hoek Marco Polostraat) in Amsterdam.

Kosten: Deelnemen aan de iftar kost €22,95, maar bij het inleveren van een paar oude gympen betaalt FemmeGym €10 mee aan de maaltijd.