Iets groots rondom iets simpels

Buurtkeuken Slotermeer

Riske en René in de Buurtkeuken Slotermeer

Slotermeer – Niet alleen woorden, maar ook daden. Met die gedachte begon René de Cock, predikant van beroep, in 2018 te koken voor de buurt. “Eén dag per week en het liep meteen goed.” Twee jaar later is de Buurtkeuken Slotermeer niet meer weg te denken uit de Van Deysselbuurt. Zeker niet in barre tijden zoals nu. De Westerpost ging langs.

Shirley Brandeis

Ja, hij mag het zo meenemen. De toevallige voorbijganger die een blik in de winkel aan de Lodewijk van Deysselstraat 33 werpt, kan het bijna niet geloven. Wat over is en nog goed is, maar niet meer verkoopbaar, haalt René de Cock op bij diverse winkels, waaronder Ekoplaza, en de markt. Elke dinsdag kan de buurt aanschuiven voor een lunch met zelfgemaakte soep. Wie het nodig heeft kan producten die over de datum zijn en niet in de soep zijn beland, meenemen uit de weggeefwinkel.

Roer om
Een paar jaar geleden zag zijn dagelijks leven er nog heel anders uit. De leraar aardrijkskunde en geschiedenis genoot van het lesgeven en in zijn vrije tijd van koken. “Er is niet van hem te winnen,” vertelt echtgenote Riske over de kookclub waar de bevriende leden elkaar cijfers geven. Drie jaar geleden ging het roer om. René koos voor het predikantschap van de lokale kerk New Life West, waar hij zag waar mensen mee worstelen; eenzaamheid, armoede, psychische problemen. René: “Ik wilde niet alleen maar preken. Ik wilde iets doen. Mijn hapjes na de kerkdienst worden altijd erg gewaardeerd, merkte ik. Eten verbindt. Zo kwam ik op het idee om soep voor de buurt te gaan maken. Want om nou meteen een eethuisje met risotto te beginnen… Liever hield ik het eenvoudig.”

Geen afstand
Inmiddels kookt René ook op donderdag, zit de lunch – voor de coronacrisis begon – goed vol en kent de buurt René en Riske, en zij de buurt. Tijdens het gesprek stapt Loes binnen. Voor appeltjes, weten ze al. Het volgende bezoek levert steevast een door haar gebakken appeltaart op. Spinaziecake komt van een andere aardige buurvrouw. Buurman Henk komt aanwaaien voor een praatje. Op soepdagen brengen studenten van VoorUit brood dat bewoners in de oven bij buurthuis De Schakel bakken langs. Nu het crisis is, wordt soep met brood verpakt en bij bewoners langsgebracht. René: “Mensen waarderen het. En het mooie is, ik krijg ook zelf hulp aangeboden. Er werken hier nu enkele vrijwilligers en twee koks die door de omstandigheden niet kunnen werken koken mee. Leuk vind ik ook dat ik nu meer mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond ontmoet. Ik dacht, ik ben christen en een man, er zal wel een afstand zijn. Daar bleek niets van waar.”

Tachtig pakken zuurkool
Het gaat bij de Buurtkeuken om meer dan soep, brood of gratis producten. Riske: “Dat praatje doet iedereen goed. Zeker nu. Weten hoe het met elkaar gaat is belangrijk. De band die je opbouwt is waardevol. Mensen nemen je in vertrouwen. We bieden een luisterend oor, soms kunnen we iemand met iets helpen.” Het wijkzorgnetwerk, waar ze sinds de crisis bij betrokken zijn, zorgt voor korte lijnen waar dat nodig is. Zo ontstaat er langzaam iets groots rondom iets simpels als soep. Wat ook weer niet betekent dat het om een eenvoudig bouillonnetje gaat. Riske: “René is altijd afhankelijk van wat er vanuit de winkels binnenkomt. Laatst waren dat tachtig pakken zuurkool. Ik had geen idee wat ermee te doen. Hij wel. En dan maakt hij er ook nog zelfgemaakte pesto bij. Hij verrast ons elke week weer.”

Volg de Buurtkeuken Slotermeer op Instagram en op Facebook (dan onder de naam Buurttafel Slotermeer). Soep to go is er op dinsdag en donderdag van 12 tot 15 uur aan de Lodewijk van Deysselstraat 33. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u daar tussen 11 en 13 uur geredde producten uit de weggeefkratten meenemen. Als de maatregelen versoepelen, zijn er weer lunches (en koffie met gebak)!