Iets anders dan een begrafenis of een crematie? Dit zijn de mogelijkheden!

Als je iemand zal vragen naar de wensen voor zijn of haar uitvaart dan zal diegene meestal reageren met een begrafenis of een crematie. Dit zijn uiteraard de twee meest voorkomende mogelijkheden in Nederland, maar desondanks zijn er alsnog meer opties bij een uitvaart. Sterker nog, er komen alsmaar meer mogelijkheden. Overigens is niet alles toegestaan, maar er zijn toch drie moderne opties die mogelijk zijn in ons land. Wil je één van deze mogelijkheden? Let hier dan op bij het afsluiten van een uitvaartverzekering! Het moet namelijk wel mogelijk zijn met je verzekering.

Resomeren

Resomeren wordt als de beste optie gezien. Hierbij wordt het lichaam in chemische vloeistoffen en water gelegd. Dit zorgt ervoor dat het lichaam op zal lossen. Uiteindelijk blijft er dan alleen nog een witte poeder over, wat in een urn bewaard kan worden. Vervolgens kan dit eventueel nog uitgestrooid worden. Daarnaast kan het overgebleven poeder natuurlijk ook bewaard worden in de urn, dit hangt af van je eigen voorkeur.

Composteren

Over het algemeen zal iedereen wel bekend zijn met de term composteren, maar niet veel mensen zullen weten dat dit ook een methode is voor een uitvaart van een overledene. In zo’n context wordt bij composteren bedoeld dat het lichaam ingevroren wordt, wat dus weer heel anders is dan bij het resomeren. Het bevroren lichaam zal uiteindelijk in een compostbak geplaatst worden, waar dus de naam vandaan komt. Daarna zal het binnen een paar weken vanzelf uit elkaar vallen.

Cryomeren

In principe verschilt cryomeren niet heel erg met het composteren, er zijn zeker overeenkomsten. BIj het cryomeren is het namelijk ook nodig om het lichaam van de overledene eerst in te vriezen. Als het lichaam dan volledig bevroren is zal het op een trilplaat gelegd worden. De trillingen van dit apparaat zullen ervoor zorgen dat het bevroren lijf uit elkaar valt, wat dus op een andere manier gebeurt dan bij het composteren. Vervolgens is het overigens ook nog mogelijk om de overblijfselen van het lichaam te laten begraven, terwijl dit ook nog gecremeerd kan worden indien dit wenselijk is.