Hoera voor de Sporthoeve!

“Ons 40-jarig jubileum wordt sportief feestje”

Anja Maas

Badhoevedorp. De Sporthoeve is jarig. En dit jaar gaat het niet om zomaar een jaartje meer, maar om een jubileum. SportPlaza de Sporthoeve, zoals de officiële naam luidt, wordt namelijk 40 en dit 4e kroonjaar mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan.

“We starten de festiviteiten met het verjaardagsfeestje van Jip voor kinderen tot 10 jaar. Zij zijn op woensdag 19 februari welkom tussen 10.00 en 12.00 in de sporthal. Want ook nijlpaard Jip – iedereen die in de Sporthoeve heeft leren zwemmen kent hem – is jarig. Ben je JipVip-lid, dan mag je gratis meedoen. Andere gasten betalen een speciaal verjaardagstarief. Wat er precies gaat gebeuren? Dat is nog een verrassing. Maar neem vooral je sportkleding en sportschoenen mee. Want sportief wordt het!”, aldus Claire Jager, medewerker marketing en communicatie van Sportfondsen Haarlemmermeer, de organisatie waarvan de Sporthoeve deel uitmaakt.

Feestprogramma

De eerste week van maart staat voor alle bezoekers van het zwembad in het teken van het jubileum. Voor geïnteresseerden verwijzen we naar de exacte info naast dit artikel. Voor de ‘gewone zwemactiviteiten’ is het normale tarief verschuldigd. Feestelijkheden en extra’s zijn gratis. Gedurende het jaar worden meer activiteiten georganiseerd om bezoekers in het zonnetje te zetten. Informatie is te vinden op de website en in de app. De feestelijkheden worden afgesloten met een loterij.

Van zwembad naar “SportPlaza”

Praten over een 40-jarig jubileum kan niet zonder een terugblik. En bij de Sporthoeve kunnen we dan niet om Yvonne van der Kieft en Pim Spaargaren heen. Beiden zijn voor het zwembad in Badhoevedorp een vaste waarde: Pim was vele jaren manager, Yvonne is zwemlerares van het eerste uur. “De start was best een dingetje”, aldus Pim. “Al vanaf 1970 gingen er stemmen op om in het hart van Badhoevedorp een zwembad te starten. Maar ja, wie ging dat betalen. De gemeente trok niet direct de portemonnee. Er is actie gevoerd door de omwonenden, die wel voor een financiële boost wilden zorgen. Ik herinner me dat je via een stichting een aandeel kon kopen in het toekomstige zwembad. Dat sloeg aan en heeft er zeker mede voor gezorgd dat de gemeente in tweede instantie wel ‘om’ ging. Op 1 maart 1980 had Badhoevedorp zijn Sporthoeve.” De Sporthoeve vraagt aandeelhouders zich te melden bij de receptie!

Hij en Yvonne herinneren zich nog goed hoe het oorspronkelijke zwembad zich ontwikkelde tot het huidige moderne sportcentrum met aandacht voor meer zaken dan zwemmen. Pim: “Er kwam een sporthal, een fitnessruimte, aandacht voor lifestyle en gezondheid. En het zwemwater werd warmer. In het begin kregen we klachten over ‘’te koud”. Nu kun je zwemmen in een 30 graden bad”. Yvonne merkt op dat het sportcomplex sinds de start in 1980 regelmatig is uitgebreid en aangepast. “De afgelopen 10 jaar is het pand stapsgewijs praktisch vernieuwd. Daarnaast worden continu nieuwe activiteiten ontwikkeld, zoals ‘Jong en Oud’.” Ze kijkt op dit moment terug op een 40-jarige carrière als zwemlerares. Wat ze vooral belangrijk vindt bij het lesgeven? “Dat kinderen plezier krijgen en houden in het zwemmen. De ontwikkeling van de zwemmer staat centraal. Het watervrees vrij maken, aanleren van zelfredzaamheid en techniek. Zwemmen is een sport die je tot op hoge leeftijd kan uitoefenen.”